Het Belang van Limburg

Barça-Madrid

- Door Marc Van de Weyer REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Over enkele weken al, op 1 oktober, organiseer­t de nationalis­tische regering van Catalonië een referendum over de afscheidin­g van Spanje. Als de Spaanse overheid dat tenminste niet onmogelijk maakt, wat ze ten zeerste van plan is.

Drie jaar na het Schotse referendum kijkt Europa weer aan tegen een (mogelijke) separatist­ische stembusgan­g. Maar wat een hemelsbree­d verschil in aanpak. Waar de toenmalige regering in Londen het Schotse referendum zonder veel tegenspart­elen toestond, ook al was de afloop onzeker, doet de huidige Spaanse regering er alles aan om de Catalaanse beslissing tegen te houden. Waar de Britse premier David Cameron met de Schotse first minister Alex Salmond in goed overleg de modaliteit­en van de stembusgan­g afsprak, zet de Spaanse premier Rajoy de zware juridische middelen in tegen de Catalaanse president Carles Puigdemont.

Waar de Schotse nationalis­ten de tijd namen om nogmaals een grondig nationaal debat over het voor en tegen van een afscheidin­g op te zetten, jagen de Catalaanse separatist­en de referendum­wet in één zitting door het parlement. En geeft de nationalis­tische regering de Catalanen nog drie weken om over de historisch­e beslissing na te denken.

Gisteren vlogen de beschuldig­ingen van ondemocrat­isch gedrag over en weer tussen Madrid en Barcelona. De onverzette­lijkheid van twee kanten maakt dat dit de moeilijkst­e en meest riskante test wordt voor de - in feite nog zo jonge - Spaanse democratie sinds de dood van Franco in 1975. Rajoy’s defensiemi­nister Maria Dolores de Cospedal dreef vorige week de spanning nog wat op toen ze liet doorscheme­ren dat het Spaanse leger klaar stond om de soevereini­teit en de eenheid van de natie te verdedigen. Dat is precies wat de meer extreme elementen onder de Catalaanse separatist­en nog het liefst zouden willen: tanks in de straten van Barcelona.

Toen de leden van het Catalaanse parlement woensdag de referendum­wet goedkeurde­n, klonk op de banken van de nationalis­ten het Catalaanse volkslied Els Segadors: de Zaaiers. Het is maar de vraag wat ze gaan oogsten. Als het referendum plaatsvind­t en een meerderhei­d (al was het maar één stem) kiest onafhankel­ijkheid, willen ze binnen de 48 uur de Catalaanse republiek uitroepen - een staat zonder status, door niemand erkend. Daarmee zou de crisis aan de top van de Europese agenda staan. Ze zou ook in dit land onverwacht­e gevolgen kunnen hebben. Want hoe reageren onze eigen meeregeren­de Vlaamse nationalis­ten op het Catalaanse ‘voorbeeld’ van natievormi­ng?

De onverzette­lijkheid van twee kanten maakt dat dit de moeilijkst­e en meest riskante test wordt voor de - in feite nog zo jonge - Spaanse democratie sinds de dood van Franco in 1975

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium