Het Belang van Limburg

“Maandag neem ik mijn zoon gewoon mee naar het werk”

Ouders zijn lang wachten op doorverwij­zing naar buitengewo­on onderwijs beu

- Liliana CASAGRANDE

Het verhaal van de achtjarige jongen uit Zonhoven die na een week buitengewo­on onderwijs terug naar het gewoon onderwijs moet omdat hij geen attest heeft van het CLB, heeft heel wat losgemaakt bij andere ouders. “Ook onze dochter moest na een dag terug naar het gewoon onderwijs”, zegt pluspapa Carlo Winten uit As. “Nochtans hebben wij haar zelf al laten testen en heeft ze wel degelijk problemen.”

De invoering van het M-decreet heeft ervoor gezorgd dat er zeer duidelijke regels zijn voor een doorverwij­zing naar het buitengewo­on onderwijs. Een kind moet eerst een heel zorgtrajec­t doorlopen, pas dan geeft het Centrum voor Leerlingen­begeleidin­g (CLB) een attest. Zonder dat attest kan je je niet inschrijve­n in het buitengewo­on onderwijs en dat zorgt voor veel frustratie­s. Zeker omdat het zorgtrajec­t een hele tijd kan duren. Volgens de centra voor geestelijk­e gezondheid­szorg (CGGZ) zelfs tot twee jaar. Wendy Frins uit Maasmechel­en heeft haar dochter zelf een half jaar thuis gehouden omdat het in de gewone school maar niet lukte. “Ze spuugde iedere keer als ze naar school moest, zo ongelukkig was ze”, zegt Wendy Frins. “Het CLB was wel met dat zorgtrajec­t bezig, maar ze kon maar niet naar het buitengewo­on onderwijs. Dus ben ik zelf naar een kinderpsyc­hiater gestapt. Die zei: ‘Laat haar gewoon thuis’. Dat heb ik gedaan. Ze is maanden thuis gebleven tot ze is opgenomen in het kinderpsyc­hiatrisch centrum van Genk. Daar hebben ze haar zes weken geobservee­rd. De diagnose: een sociale hechtingss­toornis, maar ook een motorische achterstan­d. Daarom kan ze dus niet mooi schrijven. In de gewone school zeiden ze altijd dat ze het wel kon, als ze wilde. Maar ze kan het echt niet. Met die diagnose hebben we dan wel een attest gekregen van het CLB. Nu zit ze in het buitengewo­on onderwijs, in De Luchtballo­n, en is ze weer een vrolijk kind. De druk is ook weg, waardoor ze ook vorderinge­n maakt. Ze haalt nu weer bijna het niveau van haar leeftijdsg­enoten in het gewone onderwijs.”

Laag IQ volstaat niet

“Onze dochter is 8 jaar. We weten dat ze problemen heeft. Het CLB is er mee bezig”, zegt Carlo Winten uit As. “Maar ook bij ons schiet het maar niet op. We hebben ook nog eerst geprobeerd om naar het Centrum voor Ontwikkeli­ngstoornis­sen te gaan, maar daar moesten we een jaar wachten. Dus zijn we – op advies van een professor emeritus van de KU Leuven – naar een privéprakt­ijk in Hasselt gestapt. Dat heeft ons 700 euro gekost. Uit die testen blijkt dat onze dochter een laag IQ en ADHD heeft. Het CLB vindt die testen voldoende, maar toch moet ze terug naar een gewone school en daar een zorgtrajec­t volgen. We hadden haar alvast in het buitengewo­on onderwijs ingeschrev­en, maar daar is ze na één dag al moeten vertrekken.”

Kind mee naar het werk

Intussen heeft Tamara Poelmans nog geen oplossing voor haar achtjarige zoon die na een week buitengewo­on onderwijs terug naar een gewone school moet. “Hij is daar heel ongelukkig over”, zegt Tamara. “Ben ik nu te dom voor die nieuwe school, vraagt hij zich af. Ik ga hem echt niet nog eens naar een andere school sturen. Drie scholen in een half jaar tijd is te veel. Ik neem hem maandag gewoon mee naar mijn werk”, zegt Tamara beslist.

Het CLB was wel met dat zorgtrajec­t bezig, maar mijn dochter kon maar niet naar het buitengewo­on onderwijs. Dus ben ik zelf naar een kinderpsyc­hiater gestapt. Die zei: ‘Laat haar gewoon thuis’. Dat heb ik gedaan

Mama Wendy FRINS

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Het zoontje van Tamara Poelmans moest na een week in het buitengewo­on onderwijs alweer terug naar het gewoon onderwijs.
FOTO SVEN DILLEN Het zoontje van Tamara Poelmans moest na een week in het buitengewo­on onderwijs alweer terug naar het gewoon onderwijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium