Het Belang van Limburg

“Soms tot twee jaar van alles proberen”

-

Wat vinden ze in het werkveld van de gevolgen van het M-decreet? We vroegen het aan enkele experten.

“Van sommige kinderen denk ik: dit is duidelijk iemand voor het buitengewo­on onderwijs, terwijl het CLB vindt van niet”, zegt kinderpsyc­hiater Lieve Swinnen. “Het CLB is soms heel streng, maar ze volgen wel duidelijke regels. Ik overleg ook veel met scholen en CLB’s en dan kan ik hen toch overtuigen om een kind naar het buitengewo­on onderwijs te sturen. Soms heeft de school ook geen duidelijk dossier.”

“Vroeger kon je sneller naar het buitengewo­on onderwijs”, zegt Kristien Ulens van het Kinderpsyc­hiatrisch Centrum in Genk. “Dat is sinds de invoering van het M-decreet anders. We zitten nu nog in een overgangsf­ase, we zoeken ook samen met de CLB’s naar een goed evenwicht. Voor sommige kinderen duurt het inderdaad allemaal te lang.”

Ook bij de Centra voor Geestelijk­e Gezondheid­szorg (CGGZ) merken de gevolgen van het M-decreet. “Het probleem is dat je eerst alles moet geprobeerd hebben om een kind in het gewoon onderwijs te houden. Dat kan tot twee jaar duren, met voorspelba­re achteruitg­ang in het emotioneel welbevinde­n tot gevolg”, zegt Ann Moens van de koepel Zorgnet-Icuro. “En dat is nu net ons domein. Maar de druk op het CLB opvoeren, helpt niet. Het CLB is ook gebonden aan richtlijne­n.”

Een andere optie is een Centrum voor Ambulante Revalidati­e (CAR). “Maar wij mogen alleen mensen helpen met complexe ontwikkeli­ngsstoorni­ssen”, zegt afgevaardi­gd bestuurder Jo Gommers. “Vaak gaat het om een combinatie van sociale, schoolse en motorische problemen. We behandelen die kinderen en jongeren dan ook zelf.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium