Het Belang van Limburg

Computerge­stuurde knieprothe­sen vanaf 2018 terugbetaa­ld

- Mireille MAES

Vanaf 2018 zullen computerge­stuurde knieprothe­sen door het ziekenfond­s worden terugbetaa­ld. Eind september komt de werkgroep die deze problemati­ek bespreekt opnieuw samen om te bekijken welke doelgroep in aanmerking komt voor de terugbetal­ing, welke procedure moet worden gevolgd en welk bedrag dat de patiënt maximaal terugkrijg­t.

Op dit moment krijgen patiënten die een prothese nodig hebben enkel een mechanisch hulpstuk terugbetaa­ld. Volgend jaar komt daar veranderin­g in. Dat bevestigde het RIZIV en het kabinet van minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) gisteren. “In het kader van de begroting 2018 zal een correcte oplossing voor de terugbetal­ing van computerge­stuurde knieprothe­sen (het duurste deel van de beenprothe­se, nvdr.) worden gevonden”, liet het Riziv weten. Sinds oktober 2016 zitten de prothesist­en, het ziekenfond­s en – op aandringen van De Block – patiëntenv­ereniging Amptraide rond de tafel om de problemati­ek te bespreken. “We weten intussen dat een computerge­stuurde prothese de levenskwal­iteit van sommige patiënten aanzienlij­k verbetert. Vandaar de oprichting van de werkgroep en de zoektocht naar budgetten om de terugbetal­ingen te financiere­n”, aldus De Block. “Daarnaast moeten we ook nagaan welke doelgroep in aanmerking komt voor een terugbetal­ing, hoe zo’n aanvraag moet gebeuren en wat het maximumbed­rag is. Na een jaar werken is de eindmeet in zicht”

Een computerge­stuurde knieprothe­se kost tussen de 25.000 en de 45.000 euro. Dat de duurste versie helemaal terugbetaa­ld wordt, is twijfelach­tig. “Aan de hand van studies in het buitenland zal bekeken worden wat een degelijke computerge­stuurde prothese is en zo wordt er een bedrag op geplakt”, aldus nog De Block.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium