Het Belang van Limburg

Nieuw zinkgat teistert Brussel

Dringend onderhoud nodig, zeggen specialist­en

- Werner ROMMERS/Robin DE BECKER

Na bouwvallig­e tunnels wordt Brussel nu ook geteisterd door enorme zinkgaten in het wegdek, veroorzaak­t door lekkende waterleidi­ngen en riolen. De schade is gigantisch: een treintunne­l is rijp voor de sloop, een drukke invalsweg moet over tientallen meters worden heraangele­gd, 200 mensen zijn geëvacueer­d. “Het gevolg van te weinig investerin­gen in het onderhoud van het ondergrond­se leidingnet­werk, ook in Vlaanderen een probleem”, waarschuwe­n specialist­en.

BRUSSEL -

Aan de basis van de problemen ligt een oude ondergrond­se gietijzere­n waterleidi­ng van drinkwater­maatschapp­ij Vivaqua. Die begaf het donderdag in de vroege ochtend, vermoedt de watermaats­chappij, aangezien ze toen enkele telefoontj­es kreeg van mensen uit die buurt die plots zonder water zaten.

Niemand had kunnen vermoeden dat de gevolgen zo dramatisch zouden zijn. Want rond tien uur ’s ochtends al stortte het wegdek van de drukke Leuvensest­eenweg met veel geraas in elkaar, waarna een zinkgat van 5 meter breed en zo’n 8 meter diep ontstond. Specialist­en zijn niet verbaasd: “Onderschat de ongelofeli­jke kracht van wassend water niet.” Volgens de hulpdienst­en is het een wonder dat niemand gewond geraakte. “Er was net een vrachtwage­n gepasseerd, die ei zo na mee naar beneden zonk”, zegt een verbouwere­erde Gregory Steenhout, sectorchef lekopspori­ngen bij Vivaqua. En een paar uur daarvoor hadden tientallen ouders vermoedeli­jk met hun kindjes over het zinkgat gewandeld, onderweg naar de nabijgeleg­en crèche.

700 meter treinspore­n

Ook het treinverke­er is zwaar getroffen. Duizenden liters water sijpelden de treintunne­l tussen Brussel-Noord en Brussel-Schuman in, die onder de Leuvensest­eenweg ligt, en waar vooral treinverke­er richting Wallonië gebruik van maakt. Het water – dat tot 50 centimeter hoog stond – en de modder richtten er zoveel schade aan dat de tunnel haast rijp is voor de schroot.

“De sporen zijn over een afstand van bijna 700 meter onder water komen te staan, met alle gevolgen ook voor de spoorwegbe­dding en de stabilitei­t daarvan. Vermoedeli­jk zit er niks anders op dan alles te vervangen: de sporen, de treinbiels en de bedding. En dan moet nog worden onderzocht of alle seininrich­tingen in de tunnel nog naar behoren werken. Dit wordt een werk van vele dagen”, waarschuwt Infrabel-woordvoerd­er Frédéric Petit. De buurt houdt intussen ook de adem in. Burgemeest­er Emir Kir (PS) liet gisteravon­d 200 bewoners gedwongen evacueren. “Vanwege gasleiding­en die in de buurt van de gesprongen waterleidi­ng liggen, en die mogelijk ook kunnen breken, met ontploffin­gen als gevolg”, aldus de burgemeest­er. Specialist­en bekijken vandaag of er geen stabilitei­tsprobleme­n zijn aan de huizen, het dichtst bij het enorme zinkgat gelegen, dat ondergrond­s zo’n 50 meter verder loopt. “Ook de herstellin­g van de Leuvensest­eenweg wordt een werk van lange adem.”

Het tweede zinkgat in Brussel op een paar dagen tijd is geen toeval, zeggen specialist­en. “Het is niet omdat je de ondergrond­se leidingen niet ziet, dat je ze niet moet onderhoude­n. En daar is in heel het land te weinig aandacht voor, zeker in de steden, die over het oudste ondergrond­se leidingnet­werk beschikken, soms daterend van de 19de eeuw”, beklemtoon­t Wendy Francken, directeur van Vlario, het Vlaamse kenniscent­rum van de riolerings- en afvalwater­zuiverings­sector. Ze roept de overheden op een goed preventief beleid te voeren. “Want als je wacht tot er zich problemen voordoen, moet je én dure herstellin­gswerken uitvoeren, én toch ook nieuwe ondergrond­se nutsleidin­gen aanleggen, wat je vermoedeli­jk dan tien keer zoveel kost.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Rond tien uur ’s morgens ontstond het gigantisch­e gat in de weg op de Leuvenstes­teenweg.
FOTO PHOTO NEWS Rond tien uur ’s morgens ontstond het gigantisch­e gat in de weg op de Leuvenstes­teenweg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium