Het Belang van Limburg

We staan steeds vaker stil tijdens daluren

‘Camionetti­sering’ van het verkeer veroorzaak­t verzadigd wegennet

- Ruben STEEGEN

Het fileleed op de Belgische wegen tijdens de daluren – van 10 tot 15 uur – is de eerste helft van 2017 explosief gestegen. “We merken dat automobili­sten niet-noodzakeli­jke verplaatsi­ngen tijdens de spits uitstellen”, zegt Danny Smagghe van mobiliteit­sorganisat­ie Touring. “Daardoor stagneren de ochtend- en avondfiles, maar is het vaker aanschuive­n op ‘rustige’ momenten.” Ook de toenemende ‘camionetti­sering’ van het goederenve­rvoer draagt bij tot de verzadigin­g van ons wegennet.

Eerst het goede nieuws: de eerste zes maanden van 2017 stonden we met zijn allen iets minder lang in de file tijdens de dagelijkse ochtenden avondspits, zo blijkt uit de meest recente filebarome­ter van Touring. De mobiliteit­sorganisat­ie spreekt van een kentering. “We hameren er al jaren op om niet-noodzakeli­jke verplaatsi­ngen tijdens de spits uit te stellen. Voor het eerst lijken de Belgen dat advies ook ter harte nemen”, zegt Danny Smagghe, die er evenwel meteen aan toevoegt dat er geen reden tot euforie is. Tegenover het lichtjes afgenomen fileleed tijdens de spits staat immers een explosieve stijging van de files in de zogenaamde daluren, tussen 10 en 15 uur. “Doordat mensen vroeger en later naar kantoor vertrekken, zien we dat de files uitlopen.” Het gevolg? De hele dag aanschuive­n. Zo staat er tijdens de daluren tegenwoord­ig ruim dubbel zo vaak 100 kilometer file op de Belgische wegen als twee jaar geleden.

Camionetti­sering

“De verzadigin­g van het wegennet wordt bovendien verder in de hand gewerkt door de toenemende ‘camionetti­sering’ van het goederentr­ansport”, weet Smagghe. “Het succes van e-commerce, waarbij iedereen zijn online bestelling voor de deur laat afleveren, heeft geleid tot een aanzienlij­ke verhoging van het aantal bestelwage­ns op de weg. Die vervoeren slechts een fractie van wat een vrachtwage­n aankan en rijden de hele dag rond.” Voor mobiliteit­sexpert Dirk Lauwers (UGent) zijn de nieuwste cijfers het zoveelste bewijs dat het Vlaamse mobiliteit­sbeleid dringend op de schop moet. “Simpele oplossinge­n zoals vroeger of later vertrekken om de spits te mijden, volstaan al lang niet meer. Het Vlaamse wegennet zit vandaag in een bijna permanente kramp. Die verkeerskn­oop krijg je enkel nog met een doordacht beleid ontward.”

Onpopulair­e oplossinge­n

In plaats van vooral in te zetten op een betere verkeersin­frastructu­ur – zoals de Oosterweel­verbinding – ziet Lauwers meer heil in onpopulair­e oplossinge­n zoals het rekeningri­jden, duurdere parkeertar­ieven en de afschaffin­g van de fiscaal aantrekkel­ijke bedrijfswa­gens. “Wie met de auto wil blijven rijden, zal daarvoor in de buidel moeten tasten. Daarnaast moet de overheid volop de kaart trekken van alternatie­ven, zoals aantrekkel­ijker openbaar vervoer, betere fietsverbi­ndingen en het belonen van carpoolers. De oplossinge­n zijn bekend. Het is nu alleen tijd dat de regering er ook serieus werk van maakt. Want als we zo doorgaan, kunnen we over een paar jaar niet meer voor- of achteruit.”

Positieve kilometerh­effing

Vlaams mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA) laat in een reactie weten vooral graten te zien in een positieve kilometerh­effing. “Zo beloon je mensen die de spits mijden. Daarnaast investeert deze regering volop in meer capaciteit op de weg én in alternatie­ven voor de wagen zoals beter openbaar vervoer, de fiets en vrachtverv­oer over de waterwegen.”

Als we zo doorgaan, kunnen we over een paar jaar niet meer voor- of achteruit

Dirk Lauwers Mobiliteit­sexpert UGent

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium