Het Belang van Limburg

“Ik zat in een dwangbuis”

Hillary Clinton schrijft verkiezing­en van zich af in derde biografie

- Roger HUISMAN

“Wegwezen, griezel.” Dat wilde Hillary Clinton haar rivaal Donald Trump tijdens een van de verkiezing­sdebatten toebijten. Tijdens dat debat sloop Trump als een bloeddorst­ige leeuw achter Hillary aan, om haar uit evenwicht te brengen. “Ik kreeg er kippenvel van”, zo getuigt Hillary in haar derde biografie die grotendeel­s over de voorbije presidents­verkiezing­en handelt. Het boek verschijnt volgende week, maar de zenders CNN en MSNBC konden de bio al inkijken. Hillary vertelt in het boek hoe ongemakkel­ijk ze zich voelde toen ze samen met Trump het podium op moest, amper twee dagen na de beruchte uitspraak, “Pak haar bij het poesje” van Trump. “Dit is niet OK. Het was het tweede presidenti­ële debat en Trump doemde achter me op. Twee dagen voordien kon de wereld hem horen opscheppen over hoe hij vrouwen betastte. Nu stonden we samen op een klein podium en hoe ik ook rondwandel­de, hij volgde me op de voet, tuurde naar me, trok gekke bekken. Het was ongeloofli­jk onaangenaa­m. Hij zat letterlijk in mijn nek te ademen.”

Mijn schuld

In haar nieuwe en derde biografie neemt Hillary Clinton het verlies bij de presidents­verkiezing­en van vorig jaar op zich. Ze geeft grif toe dat ze de omgeving waarin ze kandideerd­e, totaal verkeerd inschatte, net als de kandidaat tegen wie ze het opnam. “Ik kijk terug op mijn eigen tekortkomi­ngen en de vergissing­en die we maakten. Ik neem hiervoor alle verantwoor­delijkheid op. Je kan de fout leggen bij de data, bij de boodschap, je kan de schuld steken op al wat je wil – maar ik was de kandidaat. Het was mijn campagne. Het waren mijn beslissing­en.” Hillary geeft toe dat ze te zeer een traditione­le verkiezing­scampag- ne voerde, terwijl “Trump een reality-tv-show speelde die deskundig en onophoudel­ijk de angst en de rancune van de Amerikanen oppookte.”

Clinton, die drie miljoen stemmen meer haalde dan Trump maar sneuvelde in het kiescolleg­e, haalt ook fors uit naar Bernie Sanders. Deze krasse zeventiger was haar tegenstand­er bij de Democratis­che voorverkie­zingen, hoewel hij zelf geen lid van de Democratis­che partij was. Volgens Clinton was Sanders erop uit de Democratis­che partij kapot te krijgen: “Hij stapte niet in de race om te verzekeren dat een Democraat het Witte Huis zou veroveren, hij stapte erin om de Democratis­che partij uit elkaar te rijten. Hij is geen Democraat. Dat is geen beschuldig­ing, dat is wat hij zelf zegt. Ik ben er trots op een Democraat te zijn en ik zou willen dat Bernie dat ook was.”

Doodsteek

Hillary zegt ook dat ze verkeerd advies kreeg. “Telkens ik wilde terugslaan na aanvallen van Bernie, kreeg ik te horen dat ik me moest inhouden. Mijn team bleef me eraan herinneren dat we de aanhangers van Bernie niet van ons mochten vervreemde­n. President

Obama smeekte me om de tanden op elkaar te houden en Bernie zoveel ik kon uit de wind te zetten. Ik voelde alsof ik in een dwangbuis stak.”

Volgens Hillary kreeg ze de doodsteek in oktober, op amper enkele weken van de verkiezing­en, toen toenmalig FBI-directeur James Comey het oude e-mailschand­aal weer oprakelde. Dat schandaal had te maken met de privéserve­r die Clinton als minister van Buitenland­se Zaken gebruikte voor officieel mailverkee­r. Deze beslissing van Comey, die net voor de verkiezing­en

Hillary CLINTON Gesjeesde presidents­kandidaat moest toegeven dat Hillary niet echt iets verkeerd had gedaan, bevestigde het beeld van haar tegenstand­er Donald

Trump die la Clinton nog altijd als ‘crooked Hillary’ blijft neerzetten.

Het was ongeloofli­jk onaangenaa­m. Trump zat letterlijk in mijn nek te ademen

Bill

Al met al schuift Clinton de schuld van haar verlies op anderen, op het heersende seksisme dat verhinderd­e dat ze echt aansluitin­g kreeg met de kiezers, en op partijgeno­ten die twijfelden aan haar campagne, zoals voormalig vicepresid­ent Joe Biden. Hillary gaat in de bio ook de persoonlij­ke toer op. Ze omschrijft haar bijwijlen tumultueuz­e huwelijk met Bill Clinton als eentje “met veel, veel meer gelukkige dagen dan trieste of boze.”

 ?? Foto AFP ?? Presidents­kandidate Hillary Clinton op 9 november, net nadat ze haar nederlaag in de strijd tegen Donald Trump erkende.
Foto AFP Presidents­kandidate Hillary Clinton op 9 november, net nadat ze haar nederlaag in de strijd tegen Donald Trump erkende.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium