Het Belang van Limburg

Spaans gerecht vervolgt separatist­en Catalonië

- Marc VAN DE WEYER

Het gaat snel in de onafhankel­ijkheidsca­mpagne van de Catalaanse separatist­en. Nadat het Catalaanse parlement woensdagav­ond de wet aannam die het afscheidin­gsreferend­um op 1 oktober vastlegt, zette de Spaanse regering gisteren gerechteli­jke stappen om de politici die daaraan meewerken, te vervolgen. Het Spaans Grondwette­lijk Hof schortte gisteravon­d dan weer het referendum op omdat het in strijd is met de Spaanse grondwet. De conservati­eve regering van premier Mariano Rajoy (Partido Popular) vroeg gisteren het Grondwette­lijk Hof om de Catalaanse wet ongedaan te maken en te onderzoeke­n of de voorzitste­r van het Parlement in Barcelona, Carme Forcadell, en de leden van het presidium, zich strafbaar hebben gemaakt. Het Grondwette­lijk Hof had het organisere­n van een onafhankel­ijkheidsre­ferendum al verboden als strijdig met de Spaanse constituti­e. Fiscal General (de hoogste Spaanse aanklager) José Mais. nuel Manza deelde mee dat ook de leden van de Catalaanse regering die de wet tekenden, vervolgd worden. De woordvoerd­er van die regering noemde de vervolging­en een “latente staat van beleg”.

Snelwet

Het Catalaanse parlement maakte gebruik van veranderde regels om de referendum­wet in één zitting goed te keuren. Meteen daarna plaatste Carles Puigdemont, de president van de Generalita­t (de Catalaanse regering), het referendum voor 1 oktober op de agenda. De wet werd getekend door alle regeringsl­eden om de verantwoor­delijkheid te delen bij een vervolging. Puigdemont zet ook vaart achter de voorbereid­ing - alles om de Spaanse reactie voor te zijn. Zo moeten de burgemeest­ers van de 948 gemeenten in de regio “binnen de 48 uur” een lijst van mogelijke kiesbureau­s doorsturen. Uiterlijk vandaag moeten ze de keuze maken: al of niet een regionale wet uitvoeren die volgens Madrid ongrondwet­telijk Volgens de Spaanse vicepremie­r Soraya Saenz de Santamaria zullen ze dat niet doen: “Er komen op 1 oktober geen stembureau­s met rijen wachtenden.”

Republiek

Volgens recente peilingen is een meerderhei­d van de inwoners van Catalonië tegen afscheidin­g (49 procent tegen, 41 procent voor). Veel tegenstand­ers zullen echter wegblijven bij een stembusgan­g. Volgens een peiling zou twee derde van de Catalanen gaan stemmen, van wie twee derde voor onafhankel­ijkheid. Voor president Puigdemont is dat genoeg democratis­che legitimite­it om de Catalaanse Republiek uit te roepen. De voorbereid­ingen zijn al aan de gang. Maandag kondigde Puigdemont aan dat de Generalita­t haar belastingd­ienst uitbouwt om eigen belastinge­n te kunnen heffen. Ook aan een sociale zekerheid, pensioendi­enst, diplomatie wordt gewerkt.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Spaans premier Mariano Rajoy doet er alles aan om het referendum tegen te houden.
FOTO EPA-EFE Spaans premier Mariano Rajoy doet er alles aan om het referendum tegen te houden.
 ?? Foto REUTERS ?? Catalaans president Carles Puigdemont onderteken­de woensdag de wet die een referendum uitroept.
Foto REUTERS Catalaans president Carles Puigdemont onderteken­de woensdag de wet die een referendum uitroept.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium