Het Belang van Limburg

“De auto is een rijdende smartphone geworden”

2,5 miljoen om kennis van garagisten bij te spijkeren

- Dominiek CLAES

De garagesect­or heeft de jongste jaren en decennia en hele omwentelin­g doorgemaak­t. En die (r)evolutie gaat alsmaar sneller. Om de kennis van garagisten in Limburg en de Euregio op dat vlak bij te spijkeren, is er onder impuls van de Limburgse gedeputeer­de Erik Gerits 2,5 miljoen euro bij mekaar gezocht, waarvan een groot deel Europees geld (Interreg). UCLL en Educam zorgen samen voor de educatieve aanpak. De federatie van garagisten Traxio Limburg zorgt voor de uitrol van het trainingsp­rogramma bij de garagisten.

HASSELT -

“De auto is een rijdende smartphone geworden”, zegt Dag Moors, coördinato­r van de cel ‘business training’ van het kenniscent­rum voor de automobiel­sector Educam. “Dat een auto vier wielen en een stuur heeft, is zowat het enige dat de laatste decennia hetzelfde is gebleven in onze sector”, zegt ook Patrick de Schaetzen, voorzitter van de garagisten­federatie Traxio Limburg. Die twee uitspraken omschrijve­n perfect de (r)evolutie die de sector van de garagisten heeft ondergaan, en nog verder zal ondergaan.

Revolutie

Het gaat om veel meer dan de verbrandin­gsmotor die stilaan vervangen wordt door een elektrisch exemplaar of mogelijk eentje dat op waterstof draait. Autobouwer­s stouwen hun vierwieler­s vol met software en ICT-technologi­e. Die nieuwe technologi­e maakt onder meer mogelijk dat wagens straks autonoom zullen rijden en voortduren­d via het internet in contact staan met de wereld. Er worden nieuwe materialen voor koetswerk, motor en binnenbekl­eding gebruikt. En de consument denkt en koopt anders dan in het verleden. Ook wagens worden steeds vaker via het internet gekocht. Bovendien maakt het delen van wagens vooral in steden al flink opgang. “Vroeger kwamen klanten gemiddeld 4,1 keer in een showroom om een wagen te kopen. Momenteel is dat gezakt tot gemiddeld 1,3 keer”, zegt Dag Moors van Educam.

Garage 4.0

Om de garagisten voor te bereiden op die revolutie, heeft de Limburgse gedeputeer­de voor Economie Erik Gerits 2,5 miljoen euro verzameld, waarvan de helft uit het Europese Interreg-programma voor de Euregio Maas-Rijn. Met dat geld wordt de komende drie jaar ingezet op een intensieve bijscholin­g van de garagisten en

Patrick DE SCHAETZEN Voorzitter Traxio Limburg hun werknemers. Ook werkzoeken­den en studenten kunnen met de opleidings­pakketten aan de slag. UCLL brengt voor de opleidinge­n niet enkel zijn expertise op vlak van elektronic­a en elektromec­hanica in, maar ook zijn kennis op vlak van energie, batterijsy­stemen, online handel en sociale media. “Wij hebben vijf verschille­nde apps ontwikkeld om technische problemen bij wagens te helpen oplossen”, geeft algemeen directeur Marc Vandewalle van UCLL als voorbeeld.

Dat een auto vier wielen en een stuur heeft, is zowat het enige dat de laatste decennia hetzelfde is gebleven

Olie vervangen

Om de garagisten voor de opleiding warm te maken voor de upgrade, wordt ook samengewer­kt met het centrale opleidings­orgaan Educam van de Belgische automobiel­sector, en met de garagisten­federatie Traxio Limburg. “De job van automekani­eker heeft de jongste jaren een totaal ander gezicht gekregen. Vroeger moest een mekanieker olie kunnen vervangen, nu moet hij/zij vooral met de laptop overweg kunnen”, getuigt Patrick de Schaetzen.

 ?? FOTO EPA ?? De computer heeft al langer zijn intrede gedaan bij de garagisten.
FOTO EPA De computer heeft al langer zijn intrede gedaan bij de garagisten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium