Het Belang van Limburg

‘Pen’ ontdekt kanker in 10 seconden

-

HASSELT -

Een apparaatje in de vorm van een pen heeft tot een nieuwe doorbraak geleid in het opsporen van kanker. Bestaande methodes, zoals een biopsie, hebben het nadeel dat ze veel tijd kosten. De MasSpec Pen, ontwikkeld aan de University of Texas, onderschei­dt kwaadaardi­g en gezond weefsel in amper tien seconden.

Het toestellet­je gebruikt een druppel water om moleculen uit weefsel te halen. Die moleculen worden daarna gewogen en geanalysee­rd. De methode is erg accuraat, zo blijkt uit testen. Experts verwachten wel dat het nog drie tot vier jaar duurt voor de nieuwe technologi­e in ziekenhuiz­en gebruikt kan worden.

Leren stoeltjes voor De Lijn, maar wel uit restjes leer HASSELT -

Wie een bus of tram van vervoersma­atschappij De Lijn neemt, kan zich straks in het leder zetten. De Lijn ruilt haar stoffen zetels in voor stoeltjes voorzien van zittingen in recuperati­eleder. “Het nieuwe materiaal is comfortabe­ler voor de reizigers, is eenvoudige­r te onderhoude­n en geeft het openbaar vervoer nog meer een klassevoll­e uitstralin­g”, zegt Vlaams minister van Mobillitei­t Ben Weyts (N-VA), tevens bevoegd voor dierenwelz­ijn. Hij beklemtoon­t daarom dat er geen extra dieren moeten worden opgeofferd “voor ons zitcomfort”. Het recuperati­eleder wordt gemaakt van de snijresten van leder die worden vermalen en samengeper­st. Er wordt de komende vijf jaar twee miljoen euro uitgetrokk­en om stoeltjes van lederen bekleding te voorzien. De Lijn hoopt dat geld terug te verdienen, omdat het leder makkelijke­r te onderhoude­n is dan de stoffen zitkussens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium