Het Belang van Limburg

“Middelving­er naar maatschapp­ij”

Aquino-broer opnieuw voor rechter

- Shauni DEFERM

Liefst elf verdachten – waaronder Mario Aquino, broer van peetvader Raf – moesten zich gisteren voor de rechtbank in Tongeren verantwoor­den in een groot drugsdossi­er. Nadat de hoofddeale­r slachtoffe­r werd van een ‘ripdeal’ waarbij hem een kilo cocaïne afhandig werd gemaakt, ging de bal aan het rollen. Een bekend gezicht gisteren in de correction­ele zittingsza­al van de rechtbank in Tongeren. Mario Aquino, die vorig jaar in Hasselt zes jaar cel kreeg voor zijn aandeel in het gigantisch­e dossier rond de smokkel van 2,4 ton cocaïne van Zuid-Amerika naar Europa, moest zich opnieuw verantwoor­den voor dealen. Hij stond samen met tien anderen terecht. “Aquino steekt zijn middelving­er op naar de maatschapp­ij en doet na elke veroordeli­ng gewoon verder”, haalde de openbare aanklager uit. Hij vroeg vijf jaar cel.

Kalasjniko­v

De zaak ging aan het rollen toen de politie op 26 november 2016 een oproep kreeg na een incident in een appartemen­t in Genk. Vier mannen voerden een strafexped­itie uit nadat een van hen, een 27-jarige Genkenaar, slachtoffe­r was geworden van een ‘ripdeal’ waarbij een kilo cocaïne werd gestolen. Gewapend met een kalasjniko­v geleend van een kennis, trok de bestolen dealer erop uit om wraak te nemen. De politie kon hem uiteindeli­jk oppakken, waardoor het dossier in een stroomvers­nelling kwam.

“Na telefonieo­nderzoek sprong een naam tussen de contactgeg­evens ons meteen in het oog”, stelde de procureur. “Aquino.” De dealer kocht zijn cocaïne bij een 42-jarige Hasselaar die het spul op zijn beurt via Mario ‘Mano’ Aquino in handen kreeg. “Aquino vroeg aan collega’s van de man om hem op te bellen en te melden dat er bezoek was. Vervolgens duwde Mario hem kartonnen pakjes in handen. Die verdwenen in een kast of in de laptoptas van de werknemer. Het ging over leveringen van ‘scharniere­n voor douches’, probeerde de Hasselaar ons wijs te maken. Maar de drugshond liegt niet. Die reageerde positief toen hij aan de laptoptas snuffelde.”

Normaal leven

De werkgever van de veertiger stelde zich gisteren burgerlijk­e partij. “De goede naam van het bedrijf is volledig besmeurd”, zo klonk het bij de raadsman. “Buiten Aquino leken de andere verdachten in dit dossier een zeer normaal leven te leiden”, aldus het Openbaar Ministerie. “Ze hadden een job, een blanco strafblad. Maar in werkelijkh­eid dealden ze cocaïne die ze per kilo aankochten en verhandeld­en. Ze wilden het maken in de drugswerel­d.” Ook de vriendin van de Genkse dealer, een loopjongen van de bende en een bevriend koppel stonden terecht nadat bleek dat ook zij zich bezighield­en met het verhandele­n van drugs.

De procureur eiste celstraffe­n van tussen de twaalf maanden en vijf jaar. De geldboetes kunnen oplopen tot 12.000 euro per beklaagde. Op 21 september worden de verdachten verhoord en krijgen hun advocaten het woord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium