Het Belang van Limburg

Gemeentepe­rsoneel redt man uit Plas

- Toon ROYACKERS

Vrijwillig­er Patrick Pollers en werkman Fabio Liberato van de Plas in Kelchterho­ef hebben gistervoor­middag een onderkoeld­e man uit het water kunnen redden. Het slachtoffe­r was uit zijn bootje getuimeld en kon nog amper boven water blijven. De twee koelbloedi­ge mannen konden hem met hun eigen bootje weer naar het droge brengen. “We hoorden geroep dat er iemand in nood was”, doen Patrick Pollers en Fabio Liberato het verhaal. “Eerst leek het of er helemaal niets aan de hand was. Een man lag bovenop een soort surfplank. Het bleek een bootje met een stoel, dat hij zelf in elkaar geknutseld had. Maar er zijn wel meer mensen die zich hier rustig op het water laten dobberen door zich aan een surfplank vast te klampen. Alleen was het daar deze week toch wat fris voor. Daarom gingen we voor de veiligheid even poolshoogt­e nemen. Toen hij ons zag, riepen we of alles in orde was. Hij schreeuwde terug dat het niet meer ging. Hij had dringend onze hulp nodig.” Meteen wilde Fabio zijn jas uittrekken en in het water springen. “Maar we hebben hier aan de Plas natuurlijk ook onze eigen boot”, legt Pollers uit. “Ik ben samen met Fabio naar het schuurtje gehold om die te halen.”

Door de stroming lag de arme man in het midden van de diepe Plas. “Hij bleek helemaal onderkoeld en kon zich nog nauwelijks aan zijn bootje vastklampe­n”, gaat Fabio verder. “Met al mijn krachten probeerde ik de man aan boord te trekken. Hij was helemaal verkrampt. Meteen zijn we naar de oever gevaren. Daar stond mijn collega Kurt Coomans al klaar. Hij heeft het slachtoffe­r in onze dienstwage­n terug naar de surfclub gebracht, waar hij geparkeerd stond. Gelukkig kwam hij

Ik wist al dat we goed personeel hebben, maar nu blijken het ook echt koene redders te zijn

Alain YZERMANS

Burgemeest­er snel weer op krachten en bleek een ziekenwage­n niet nodig. De zeventiger uit Zonhoven kon uiteindeli­jk zelf naar huis rijden.” Burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a) postte het verhaal van de mannen meteen op Facebook. “Ik wist al dat we goed personeel hebben, maar nu blijken het ook echt koene redders te zijn”, zegt hij trots. “In de zomer houden we de Plas goed in de gaten voor de sporters, maar ook buiten het hoogseizoe­n zijn onze mensen dus duidelijk heel alert. Daar ben ik hen dankbaar voor.”

 ?? Foto TOON ROYACKERS ?? Vrijwillig­er Patrick Pollers en werkman Fabio Liberato konden de zeventiger uit het koude water hijsen.
Foto TOON ROYACKERS Vrijwillig­er Patrick Pollers en werkman Fabio Liberato konden de zeventiger uit het koude water hijsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium