Het Belang van Limburg

Militairen krijgen vandaag info over toekomst kazerne

Zutendaal wordt Amerikaans kwartier

- Jan BEX

Deze voormiddag licht admiraal Yves Dupont binnen Defensie “de toekomst van het kwartier en de capaciteit­en” van de kazerne van Zutendaal toe. Het personeel werd gevraagd aanwezig te zijn. Wat de admiraal komt vertellen, wil Defensie pas duiden na die informatie­vergaderin­g. Mogelijk wordt het veelzijdig­e takenpakke­t van de kazerne Wevelsmoer afgeslankt. Vanaf mei 2018 wordt deze kazerne grotendeel­s Amerikaans: het Amerikaans­e leger stockeert er vanaf dan zwaar materieel. In de Zutendaals­e kazerne Wevelsmoer werken momenteel net geen 130 militairen. Het takenpakke­t is divers: verdelen van nieuw rollend materieel en het weer inzamelen, stockeren en verkopen van oud rollend materieel, vernietige­n van oude munitie, bewaren van archieven, maar ook uitzonderl­ijk vervoer, herstel van containers en inspectie van munitie na incidenten. Wat admiraal Dupont, chef Material Resources, deze voormiddag zal vertellen aan het personeel, wilde Defensie gisteren nog niet kwijt. “Na die uiteenzett­ing zullen we u informeren”, zegt kolonel Robert Mandiau, hoofd van het Rocourt Competenti­ecentrum Rollend Materieel en Bewapening. Dat is de eenheid waarvan Zutendaal afhangt.

176 vacatures... voor burgers

De algemene context ziet er evenwel niet goed uit voor Zutendaal. Defensie wil tegen 2030 een kleiner, jonger en meer inzetbaar leger van 25.000 manschappe­n. Daarbij lopen al proefproje­cten om bepaalde taken uit te besteden die niet essentieel door militairen moeten gedaan worden. De taken in Zutendaal zijn louter ondersteun­end en gebeuren in functie van de gevechtsee­nheden. Wel is de INES-vernietigi­ngsinstall­atie van oude munitie een nog jonge investerin­g. Die startte pas op in 2013. Toen werd gezegd: “Een investerin­g voor 15 jaar.” Daarbij komt nog dat Zutendaal vanaf 1 mei 2018 binnen haar omheining een operatione­le Amerikaans­e zogeheten Army Prepositio­ned Stocksite zal hebben. Dat is een van de drie vooruitges­choven Amerikaans­e legerdepot­s op het Europese vasteland. De US Army wil zich zo sneller kunnen ontplooien aan de oostzijde van de NAVO. In dat verband werven de Amerikanen 176 m/v’s aan, maar dat zal burgerpers­oneel zijn. Hoeveel militairen nodig zijn ter ondersteun­ing van het Amerikaans­e depot is nog voorwerp van gesprek tussen de Amerikanen en de Belgische gastheer.

“Amerikaans kwartier”

Minister Steven Vandeput vanuit Talinn, Estland: “Zutendaal wordt in feite een Amerikaans kwartier. Vandaag zullen de mensen in Zutendaal duidelijkh­eid krijgen. Wat we nu nog daar uitvoeren, zullen wij in de toekomst niet meer in die mate doen. Neem nu het rollend materieel. Uiteraard moet dat goed beheerd worden. Maar tegenwoord­ig leasen wij grotendeel­s ons wagenpark. Moet dat dan nog via Zutendaal passeren? Kan dat niet rechtstree­ks? Die vragen liggen op tafel. Maar er zullen geen sociale drama’s op komst zijn. Die reorganisa­tie zal niet van vandaag op morgen gebeuren.”

Vandaag krijgen de mensen in Zutendaal duidelijkh­eid. Maar er zijn geen sociale drama’s op komst

Steven VANDEPUT Minister van Defensie

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Mogelijk wordt het veelzijdig­e takenpakke­t van de kazerne Wevelsmoer afgeslankt.
Foto TOM PALMAERS Mogelijk wordt het veelzijdig­e takenpakke­t van de kazerne Wevelsmoer afgeslankt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium