Het Belang van Limburg

Gratis wifi voor wie vuilnisbak gebruikt

Genks trio ontwerpt systeem dat zwerfvuil aanpakt

- Chris NELIS

Ondernemer­spotentiee­l zien in een nieuw soort vuilbak, dat deden Genkenaars Melissa Awouters (21), Aysenur Aslan (20) en Semih Aslan (23). Het trio ontwierp een prototype van een vuilbak die zijn gebruikers bedankt door hen tijdelijk gratis wifi te schenken. De Wi-Can’ leverde de bedenkers 2.500 euro op en een jaar lang gratis gebruik van de faciliteit­en van C-Mine Crib. Ondertusse­n lijkt de ontwikkeli­ng van hun systeem in een stroomvers­nelling te geraken. “Het project De BeGenkers zette ons ertoe aan om iets nieuws te ontwikkele­n”, zegt Melissa Awouters, studente Journalist­iek aan de hogeschool PXL. Aysenur Aslan studeert handelswet­enschappen aan de UHasselt en Semih Aslan is inmiddels afgestudee­rd als Productdes­igner aan de Mad Faculty in C-Mine.

15 minuten gratis

“Het moest iets worden waarmee we hardnekkig­e vervuilers konden overtuigen om hun afval niet op straat of op een een pleintje te laten rondslinge­ren. We hadden aanvankeli­jk een ander idee, maar uiteindeli­jk kozen we ervoor om mensen te belonen als ze hun afval in de vuilnisbak gooien.” En die beloning bestaat uit iets waar jongeren veelal naar op zoek zijn: gratis wifi. “Een exacte gebruikers­tijd hebben we nog niet, maar voorlopig gaan we uit van vijftien minuten.”

Maar loopt de vuilnisbak niet het risico voortduren­d iets binnen te krijgen om de wifi aan de praat te houden? “Dat zou net leuk zijn”, zegt Semih. “Dat betekent dat de mensen afval in de omgeving moeten gaan zoeken. Op die manier verlossen ze dan het plein of de straat waar ze zich bevinden van zwerfvuil.”

Zonnepanel­en

In de eerste prototypes voorziet het trio een mobiele en een vaste vuilnisbak. Die worden allebei gevoed via zonnepanel­en. “Het gaat dus om zuiver groene elektricit­eit”, vertelt Melissa. “We hebben inmiddels al heel wat gesprekken gevoerd om ons project gerealisee­rd te krijgen. Eén jaar lang

Semih ASLAN Medebedenk­er Wi-Can kunnen we dat gratis doen vanuit C-Mine Crib. Dat is al een hele opstap. Daar kunnen we ook terugvalle­n op begeleidin­g en tips.” De bedenkers willen het concept alvast uitbreiden met meer toepassing­en.

“Zo werken we aan een systeem dat mensen bijkomend of ook op een andere manier beloont als ze iets in de vuilnisbak gooien”, legt Aysenur uit. “Elektronis­che spaarpunte­n bijvoorbee­ld, die ze via een app automatisc­h krijgen en in een winkel kunnen omzetten in prijsvermi­ndering. Of het winnen van een cadeaucheq­ue op dezelfde basis.”

Adverteerd­ers

“We overwegen ook om de vuilnisbak uit te rusten met sensoren die gsm’s detecteren”, gaat Aysenur verder. “Op die manier verzamelen ze informatie die interessan­t kan zijn voor adverteerd­ers op of rond de vuilnisbak. Tenslotte denken we eraan om de vuilbak uit te rusten met laadpunten voor smartphone­s.”

Semih is inmiddels druk in de weer met het uitwerken van een businesspl­an en het contactere­n van mogelijke partners. “We hebben al iemand die geïnteress­eerd is in het produceren van onze vuilnisbak. Een concrete overeenkom­st is er nog niet, maar ik heb het gevoel dat ons project echt wel potentieel heeft.”

Het zou leuk zijn als mensen extra afval in de vuilbak gooien om de wifi aan de praat te houden. Zo blijven de pleinen en straten in de omgeving vrij van zwerfvuil.

 ?? Foto CN ?? Vlnr: Aysenur Aslan, Semih Aslan en Melissa Awouters, de bedenkers van wat ze noemen ‘Wi-Can’, de vuilnisbak met Wifi.
Foto CN Vlnr: Aysenur Aslan, Semih Aslan en Melissa Awouters, de bedenkers van wat ze noemen ‘Wi-Can’, de vuilnisbak met Wifi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium