Het Belang van Limburg

Over hoop, fabeltjes en 200 miljoen

De woelige transferzo­mer van LEANDER DENDONCKER

- Jürgen GERIL

Voor de cruciale match tegen Lokeren kan Anderlecht weer rekenen op een gefocuste Leander Dendoncker (22). De transferbe­slommering­en speelden hem de afgelopen weken parten, maar hoe zou jij reageren als Monaco echt speelt met het idee om van jou de duurste transfer ooit te maken uit België? Een reconstruc­tie van een woelige zomer. Dank u, Roberto Martinez. In Griekenlan­d vorige zondag laat onze bondscoach Leander Dendoncker vijf minuten invallen in dé cruciale WK-kwalificat­iematch. Het is 1-2 en Dendoncker vervangt Fellaini. Drie dagen nadat de transferma­rkt dichtging. Zo draait Martinez de knop om in het hoofd van Dendoncker, want een speler die fysiek en mentaal niet fit is, zou hij nooit opstellen met een WK-ticket op het spel. Hoewel Leanders’ transfer naar Monaco is afgesprong­en en de speler bij Anderlecht blijft, toont Martinez dat hij straks in Rusland rekent op de West-Vlaming. Anderlecht krijgt een speler terug met een doel: het WK. Zijn eerste trofee is een Grieks shirtje.

***

Op 31 augustus om middernach­t is Dendoncker nochtans ontgoochel­d. De toptransfe­r die hij kon ruiken, zelfs bijna voelen en waar hij van droomde, komt er niet. Die avond tijdens de interland tegen Gibraltar kijkt hij alleen toe op Sclessin en – tegen beter weten in? – hoopt hij nog op een mirakel. Maar zijn smartphone rinkelt niet. Monaco laat niet meer van zich horen.

***

Voor Dendoncker is het een complexe zomer. Zeker nadat Monaco vorig jaar Youri Tielemans intensief scoutte en tegelijker­tijd onder de indruk kwam van zijn maatje. Al in mei – na de recordtran­sfer van Tielemans – wordt de naam Leander Dendoncker met stip op een Monegaskis­che lijst gezet voor het geval middenveld­er Fabinho vertrekt. De Braziliaan is in beeld bij Man U, Juventus, PSG... en een transfer is niet uitgeslote­n. Dendoncker gelooft in een hereniging met Tielemans en zegt meteen dat hij ook graag een stap hogerop wil zetten. Een recht dat elke voetballer heeft.

Peter SMEETS Begeleider Dendoncker

*** Fabinho raakt niet zomaar weg en de tijd tikt genadeloos. Ondertusse­n benaderen ook andere makelaars het talent. Zelfs zaakwaarne­mers van andere Rode Duivels die allemaal beweren dat ook zij voor een oplossing kunnen zorgen.

***

Op dat moment wordt in de makelaarsw­ereld namelijk gezegd dat Henrotay onder één hoedje speelt met Van Holsbeeck om Dendoncker absoluut nog bij Anderlecht te houden. Een fabeltje blijkt achteraf. RSCA wil na Tielemans natuurlijk niet het volledige hart van zijn kampioenen­ploeg kwijtspele­n en Van Holsbeeck plakt 38 miljoen op het hoofd van Leander – dat is zoals een goeie auto met 150.000 km op de teller willen verkopen voor 200.000 euro: onrealisti­sch – maar Henrotay doet alles in het belang van zijn cliënt. In de Franse media zegt hij openlijk dat hij praat met PSG en hij steekt ook meermaals zijn licht op bij Atlético en Everton. Geïnteress­eerde clubs, maar niet voor die prijs.

***

Tijdens zo’n transferza­ak komt er altijd een moment dat iedereen nerveus wordt. De speler, de entourage, de familie, Anderlecht. In een interview zegt Roger Vanden Stock zelfs: geld verziekt alles, zelfs een gast als Dendoncker. De sensatiezo­ekende websites maken daarvan: Geldwolf Dendoncker.

***

Dat komt hard aan bij de hardwerken­de familie Dendoncker, die onlangs hun bloeiende varkensbed­rijf, waar ze jaren voor zwoegden, verkochten. “Geld is ook nooit een thema geweest bij Leander”, blust begeleider Peter Smeets vrijwel direct. “Wel de carrière stap voor stap opbouwen.” In de laatste twee weken van augustus praat sowieso niemand nog met de pers tot 1 september.

***

De kansen van Monaco zijn dan weer fel toegenomen. Voor de Champions League-loting in Monte Carlo zit het Anderlecht­bestuur in hotel Le Méridien samen met Monaco-voorzitter Vadim Vasilyev. PSG is de laatste gegadigde voor spits Mbappé en middenveld­er Fabinho en de Monegasken willen meewerken voor meer dan 200 miljoen. Hun 10koppige lijst met vervangers voor Fabinho is ondertusse­n ook herleid tot twee namen. Onder meer Lucas Moura (PSG) en Gianelli Imbula(Stoke) vielen af. Het gaat nog tussen Carvalho (Sporting) en Leander. Carvalho is met zijn 41 miljoen wel duur, voor Dendoncker wil Monaco 26 miljoen betalen en Meité (ex-Essevee) aan RSCA uitlenen. Meïté is daar weliswaar niet voor te vinden, maar onder druk van voorzitter Vasilyev lukt dat wel.

***

Weiler besluit dat weekend om Dendoncker niet te selecteren voor Gent (0-0). Logisch, want die zondag is het D-Day. Monaco wil duidelijkh­eid over Mbappé en Fabinho vóór Mbappé naar de Franse nationale ploeg vertrekt maandag. Na MonacoMars­eille (6-1) praat ’s werelds grootste makelaar Jorge Mendes (ook makelaar van Ronaldo) die zondagavon­d met de Monegasken over Mbappé en Fabinho. Daarom is om 2 uur ’s nachts de entourage van Leander nog stand-by om eventueel in één klap ook de deal Dendoncker te regelen, maar de wereldverm­aarde Mendes slaagt er alleen in om Mbappé naar Parijs te loodsen. Niet Fabinho. “En als zelfs de beruchte Jorge Mendes geen deal kon forceren voor Fabinho, wisten we snel dat het voor Leander ook niet zou doorgaan”, klinkt het bij de clan-Dendoncker.

*** Gelukkig verzetten de Rode Duivels daarna zijn zinnen. Als Dendoncker volgende zomer present is op het WK dan kan alles opnieuw, want zelfs Man U-coach José Mourinho volgt hem al. Bij Anderlecht blijven is ook geen straf. Samen met de fans de Champions League beleven waar hij zo voor knokte, en paars-wit biedt ook een forse contractve­rbetering. Neen, een vaste transfercl­ausule komt daar niet in voor en de handtekeni­ng volgt nog niet meteen. Dendoncker spreekt wel met Van Holsbeeck, maar wil eerst zijn topniveau weer halen. Als het opgewaaide stof is gaan liggen, wordt er rond de tafel gezeten.

Geld is geen thema bij Leander, wel de carrière stap voor stap uitbouwen

ANDERLECHT - LOKEREN

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Leander Dedoncker miste zijn droomtrans­fer en speelt dus vanavond gewoon tegen Lokeren.
FOTO PHOTO NEWS Leander Dedoncker miste zijn droomtrans­fer en speelt dus vanavond gewoon tegen Lokeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium