Het Belang van Limburg

“Durf Twitter niet lezen”

SANDER ARMÉE verbaast iedereen met ritzege

- Bram VANDECAPEL­LE

Een profkoers winnen. Het was Sander Armée (31) nog maar één keer overkomen. “Twee jaar geleden won ik de Heistse Pijl, een kermiskoer­s. En nu een rit in de Vuelta. Toen ik in de slotkilome­ter Lutsenko had gelost, bleef ik maar achterom kijken. Wel 15 keer. Ik dacht: Hoe is dit mogelijk? Winnen? Ik? Amai. Wat een gevoel. Ik ben een hele avond bezig geweest met het beantwoord­en van gelukwense­n. Twitter heb ik zelfs niet durven openen.” In 2012 won hij La Marmotte, een toeristenw­edstrijd in de Alpen over de Glandon, de Télégraphe, de Galibier en als toetje Alpe d’Huez. Klimmen heeft Sander Armée dus altijd goed gekund. Maar klimmen én winnen? Dat was bij de profs tot gisteren op het pelgrimsoo­rd Santa Toribio nog niet gelukt. Zijn enige profzege was de Heistse Pijl. Vlakker kan een wielerweds­trijd niet zijn.

“In mijn achtste profseizoe­n ken ik mijn plaats in de ploeg. Ik help anderen om te winnen”, vertrouwde hij ons begin dit jaar toe op de ploegstage in Mallorca. Naast zijn helpersrol voor Wellens en co. specificee­rde de renner uit Kessel-Lo zich in nevenklass­ementen zoals de bergtrui in Romandië. “Wanneer je al zo lang in dienst rijdt, verlies je het killerinst­inct. Vorig jaar kwam ik in een winnende positie tijdens de Ronde van Noorwegen, maar vond ik die situatie zo ongewoon dat ik in de finale vergat mijn regenvest uit te doen.”

Diesel met turbo

Zijn jasje was gisteren in het warme noorden van Spanje niet van de partij. Na een afvalrace over vier steile puisten in de Picos de Europa, bleef Armée finaal met Lutsenko over. “Op een kilometer van de top besloot ik dan maar te versnellen, en plots was ik alleen. Op vijfhonder­d meter van de top, riep ploegleide­r Marc Wauters door mijn oortje dat de anderen allemaal geplooid waren. De buit was binnen. Ik kon het niet geloven. Ik bleef maar achterom kijken. Vlak achter mij reed een auto van de jury. Ik dacht: ‘het zal toch niet waar zijn dat daar nog een andere renner achter verscholen zit’. De situatie was ook nieuw voor mij. Winnen? Ik? Ik ben er nog steeds niet goed van.”

Armée had een superdag. Dat had hij in deze Vuelta al een tijdje. Zondag trok hij ook in de aanval en won de Prijs van de Strijdlust. Ik ben al een tijdje goed. In juli trok ik met de ploeg op stage naar Livigno, daarna de Ronde van Polen. Ik ben iemand die veel kilometers nodig heeft om top te zijn.”

En of hij goed was. Alaphilipp­e en Lutsenko hebben van moeder natuur iets meer talent gekregen. Ze zijn explosieve­r. Maar aan het tandvlees van Armée kunnen ze niet tippen. “Ook ik gaf hem op twintig kilometer van de meet eerlijk gezegd weinig kans. Hij was onderweg met enkele killers. Maar het seizoensei­nde nadert. We zijn in de derde week van een grote ronde. Dan gaat het om inhoud. Sander heeft een heel grote motor en is een diesel. Vandaag stond er ook een turbo op”, zegt een dolgelukki­ge ploegmanag­er Marc Sergeant. Die diesel heeft hij altijd al gehad. Als tiener werd Armée veertien keer Belgische kampioen skeeleren en zelfs Europees kampioen marathon. “Van mijn twaalfde tot mijn twintigste deed ik net als mijn zus Nele aan skeeleren. Ik was vooral sterk op de langere afstanden, wanneer het aankomt op conditie.”

Spaanse droom

Armée leerde de fiets kennen, omdat hij in de winter bij wijze van training ging fietsen. Pas nadat zijn trainer hem aanmoedigd­e om eens een koers te rijden en hij bij Toekomstvr­ienden Baal de fietsmicro­be te pakken kreeg. “Tot mijn achttiende heb ik beide sporten gecombinee­rd. Nadien zette ik alles op de koers. Dat is laat. Maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Die Europese titel was mooi. Maar deze Vuelta-zege is nog mooier. Dat skeelerhoo­fdstuk is al een tijdje afgesloten.”

Na de zwakke Tour beleeft Lotto-Soudal plots een gouden najaar, want met de Pool Thomas Marczynski hadden ze al twee keer raak geschoten in deze Ronde van Spanje. En zeggen dat ze voor de start met de bekkenbreu­k van Valls hun klassement­srenner verloren en even later ook sprinter Jens Debusscher­e na een val. “We beleven een Spaanse droom”, zegt Sergeant. “Wij niet alleen. Ik kreeg meteen na de aankomst een sms van Patrick Lefevere: Proficiat. We winnen met ons twee Belgische ploegskes gewoon de helft van de ritten.”

 ?? FOTO AFP ?? Voor de Leuvenaar was het nog maar zijn tweede winst in een profkoers.
FOTO AFP Voor de Leuvenaar was het nog maar zijn tweede winst in een profkoers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium