Het Belang van Limburg

Het hart van Niels Albert klopt weer

Ex-wereldkamp­ioen in allerijl geopereerd

- Christine DE HERDT/Werner BOURLEZ

Niels Albert is dinsdag met spoed geopereerd aan het hart. De ex-wereldkamp­ioen veldrijden kreeg op vakantie in Brugge opnieuw last van hartritmes­toornissen. Een minuscuul machientje - een defibrilla­tor die het hart in nood een shock toedient - moet zijn leven redden. “Mijn vriendin kan nu zorgeloos naast mij in slaap vallen.” Het is niet de eerste keer dat zijn hart hem in de problemen brengt. Drie jaar geleden moest Niels Albert om die reden zijn fiets definitief aan de haak hangen. Het leek rustig, maar afgelopen week, op vakantie in Brugge, liep het mis. “Het was de voorbije dagen schrikken toen mijn hart een paar keer oversloeg”, vertelt Albert. “Dinsdag ben ik dan ook met spoed geopereerd in een Brugs ziekenhuis. Een defibrilla­tor werd ingeplant.”

Naar schatting 5.000 mensen lopen in ons land rond met zo’n defibrilla­tor. Jong én oud. “Mijn jongste patiënt is zes maanden, mijn oudste 94”, zegt cardioloog Pedro Brugada. “Er staat geen leeftijd op.” Alles hangt af van de aard van de afwijking. “Het minuscule apparaat kan je vergelijke­n met de grote defibrilla­toren die MUG-teams gebruiken”, legt hartspecia­list Jan Vercammen uit. “De elektroden detecteren de signalen van het hart. Klopt het te traag, verstuurt het apparaat, via een batterijtj­e, impulsen om het ritme te verhogen. Tikt het hart levensgeva­arlijk snel zorgt het toestel voor een complete reset”, aldus Vercammen. “De defibrilla­tor wordt dan automatisc­h opgeladen en dient op het goeie moment een elektrisch­e shock toe. Het is primair, maar efficient.”

De ingreep duurt één à twee uur. Ook het herstel - tot acht weken valt mee. Grote problemen - “een infectie is uitzonderl­ijk” - zijn er nadien niet. Niels Albert, momenteel ploegleide­r bij CrelanChar­les, maakt zich in ieder geval zichtbaar minder druk. Ook dat hij de start van het cross-seizoen moet missen in Amerika lijkt hij te relativere­n. “Ik ben blij dat de operatie is uitgevoerd. Het zorgt toch voor een zekere geruststel­ling. Ook voor mijn familie. Stel dat er iets gebeurt, dan is dat toestel daar om mij te redden. En mijn vriendin, Valesca, kan nu zorgeloos naast mij in slaap vallen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Niels Albert mist de start van het seizoen in de VS.
FOTO BELGA Niels Albert mist de start van het seizoen in de VS.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium