Het Belang van Limburg

KSA en Chiro samen onder één dak bij de Beemdgalm

-

Ruim 20 jaar geleden opende de kerkfabrie­k van SintLambre­chts-Herk De Beemdgalm. De Chiro, de buitenscho­olse opvang en het koor kregen er onderdak. Naast de vereniging­en maakte de basisschoo­l Kameleon ook gebruik van de refter. Vandaag, 20 jaar later, zorgt de kerkfabrie­k dat aansluiten­d op het bestaande gebouw, ook de KSA er onderdak krijgt. Chiro en KSA krijgen zo elk hun eigen afdelingsl­okalen. Beide jeugdveren­igingen beschikken over veel materiaal waarvoor ze geregeld een nieuwe opslagruim­te moesten zoeken. Om dit probleem een halt toe te roepen werd in 2016 gestart met de bouw van opslaglood­sen. Een bijhorende ‘knutselrui­mte’ voorkomt dat timmer- en verfwerken in de jeugdlokal­en moeten gebeuren. Ook voor de buitenscho­olse opvang werd een extra stockageru­imte gebouwd. Tenslotte is er een nieuwe en ruime keuken voorzien op het gelijkvloe­rs, aansluiten­d op de polyvalent­e zaal.

Ligging

De Beemdgalm is gelegen aan de grens van de beemd en beschikt over een ruime speelweide, eigendom van de stad Hasselt. Aansluiten­d op deze speelweide maken de jeugdveren­igingen ook gebruik van twee speelterre­inen (eigendom van de kerkfabrie­k), waarvan er eentje reikt tot aan de Kleine Herk. De Beemdgalm is gelegen aan een doodlopend­e straat, zodat de veiligheid van de kinderen wat het verkeer betreft, is gewaarborg­d. De jeugdlokal­en hebben een mooi uitzicht op de beemd. Het weergalmen van vrolijke stemmen van kinderen en jongeren, aan de rand van de beemd, leidde tot de passende naam Beemdgalm.

Investeren in de jeugd

De Chiro en KSA tellen samen meer dan 200 leden. Sint. “De jeugdveren­igingen en het koor dienen geen huur te betalen”, zegt weet Jaak Poncelet, voorzitter van d kerkfabrie­k. “Wel moeten zij mee instaan voor de verbruiksk­osten: water, elektricit­eit, verzekerin­g, onderhoud (eigen aan gebruikers)... Door de jaarlijkse barbecue probeert de vzw zelf de vereiste bijdragen voor de gebruikers zo laag mogelijk te houden.”

Het openingsfe­est vindt plaats op zaterdag 9 september. De officiële opening is voorzien om 18.30. uur Er zijn heel wat activiteit­en gepland: o.m. een tentoonste­lling over de Herkse jeugdveren­igingen, activiteit­en voor kinderen en jongeren diverse optredens, waaronder een optreden van Hummingbir­d, de Herkse pipers en het Pop-koor Moozaiek. Er zijn ook enkele eet- en drankstand­jes. De volledige opbrengst gaat naar de verder uitbating van de jeugdlokal­en.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Fier poseren fier Chiro en KSA voor hun nieuw gebouw met voorzitter Jaak Poncelet.
FOTO JOZEF CROUGHS Fier poseren fier Chiro en KSA voor hun nieuw gebouw met voorzitter Jaak Poncelet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium