Het Belang van Limburg

“Jonge ploeg heeft tijd nodig”

Tongeren start zaterdag in BeNeleague tegen Volendam

- Ivo KWANTEN

Callant Tongeren begint zaterdag tegen Volendam aan de BeNeleague. Tongeren, dat vorig seizoen de Final Four haalde, zag Bolaers en Qerimi vertrekken. “Het integreren van jonge spelers wordt één van de belangrijk­ste werkpunten”, zegt coach Maurice Canton. Volendam ging er in de eerste ronde van de EHF-cup met één doelpunt verschil uit tegen het Macedonisc­he Ohrid. De Nederlande­rs hebben - in tegenstell­ing tot Tongeren - dus wel wedstrijdr­itme in de benen. “Dat kan inderdaad een rol spelen”, zegt Tongeren-trainer Maurice Canton. “Die jongens hebben al twee wedstrijde­n op niveau gespeeld en de factor teambuildi­ng zal ook aan bod zijn gekomen. Maar ik wil me niet focussen op Volendam. Ik ben vooral bezig met mijn ploeg. Colin Glesner en Adam Barnyak revalidere­n nog van een schouderbl­essure, zij staan nog minstens twee weken aan de kant. Het integreren van jonge spelers wordt dit seizoen één van de belangrijk­ste werkpunten. Zaterdag krijgen enkele van die knapen al hun kans.” Canton geeft toe dat de ploeg het vertrek van Qerimi en Bolaers niet heeft kunnen opvangen. “We zijn wel apetrots dat zij de stap naar een Europese topcompeti­tie hebben kunnen zetten”, gaat de coach verder. “Het zegt veel over het opleidings­niveau van Tongeren. Nu gaan we onze jonge jongens stap voor stap klaarstome­n voor het grote werk. Waarschijn­lijk wordt het een parcours met vallen en opstaan. Een beetje zoals onze voorbereid­ing.” Ondanks de goede resultaten van vorig seizoen beseffen de Tongenaren dat prijzen pakken moeilijk wordt. “Natuurlijk ga ik ons niet in een favorieten­rol duwen. Dat waren we vorig seizoen ook niet. Maar we plaatsten ons toen wel voor de Final Four van de BeNeleague en voor de finale van de play-offs. Die resultaten evenaren, wordt moeilijk. In onze jonge ploeg schuilt ontzettend veel talent, maar het team zal tijd nodig hebben om te groeien. Ik zie dit eerder als een overgangsj­aar. Maar dat wil niet zeggen dat we geen ambitie hebben. Het behoud verzekeren in de BeNeleague is een absolute must en als het even kan, willen we in de play-offs meespelen voor de Belgische titel.”

X

 ?? Foto SEM ?? Maurice Canton: “Ik zie dit eerder als een overgangsj­aar. Maar dat wil niet zeggen dat we geen ambitie hebben.”
Foto SEM Maurice Canton: “Ik zie dit eerder als een overgangsj­aar. Maar dat wil niet zeggen dat we geen ambitie hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium