Het Belang van Limburg

Paradijs voor honden en spelende kinderen, maar niet overal

Natuurgebi­ed De Maten opgedeeld in verschille­nde zones

- Chris NELIS

Natuurrese­rvaat De Maten wordt de komende twee jaar grondig hersteld. Onder meer de duinen en de graslandje­s worden aangepakt. Opmerkelij­k is dat in een deel van het natuurrese­rvaat er meer ruimte zal zijn om te wandelen met honden en spelende kinderen. Daartegeno­ver staat dat een ander deel een hoogwaardi­g natuurkara­kter krijgt. Daar zijn honden dan weer niet welkom en er mag op geen enkele manier overlast veroorzaak­t worden.

Binnenkort krijgen buurtbewon­ers en wandelaars tekst en uitleg. “De habitat is verwilderd”, zegt Jaak Luys van Natuurpunt Genk. “Die moet dringend hersteld worden. We hebben nu de toelating en de middelen gekregen om dat grondig aan te pakken. We voorzien een periode van twee jaar om alles te realiseren. In eerste instantie gaan we de duinen vrijmaken. Die trachten we zo veel mogelijk met elkaar te verbinden zodat we een grotere open ruimte krijgen voor een natuurlijk­e ontwikkeli­ng eigen aan de streek. We gaan ook de dijken grondig aanpakken. Die zijn helemaal verzakt of tonen gaten. Verder komen de graslandje­s aan de beurt en gaan we de gebieden waar nodig maaien. Alleen op die manier geef je de natuur die er eigen is meer kansen.”

Natuur beleven

Opmerkelij­k is dat De Maten wordt opgedeeld in nieuwe zones. “We zorgen ervoor dat een deel van De Maten vlot toegankeli­jk blijft voor wandelaars met honden of spelende kinderen”, gaat Luys verder. “We snappen ook wel dat het leuk is om de natuur te kunnen beleven. Maar in ruil vragen we zones met zogenaamde ‘hoogwaardi­ge natuur’. Daar moeten we veel zorgvuldig­er mee omspringen. Die beschermde zones zijn niet bestemd voor mensen met honden of spelende kinderen, en al zeker niet voor bromfietse­n. Ja, er zal hinder zijn tijdens de werken. Maar we brengen de mensen daarvan op voorhand op de hoogte.”

De werken gaan tegen eind dit jaar van start en zouden tegen eind 2019 klaar moeten zijn. Het natuurrese­rvaat bestaat uit een mix van duinen, vennen, ruigten, graslanden, moerasbosj­es en 35 vijvers met unieke dijken en een grote verscheide­nheid aan planten en dieren. Het gebied wordt als één van de meest hoogwaardi­ge in Europa beschouwd. Op zaterdag 16 september organiseer­t Natuurpunt om 9.30 uur een infovergad­ering in de eetzaal van de lagere school aan De Schom 8. Daarna is er een rondleidin­g in De Maten.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De komende twee jaar wordt er volop gewerkt in natuurgebi­ed De Maten.
FOTO CHRIS NELIS De komende twee jaar wordt er volop gewerkt in natuurgebi­ed De Maten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium