Het Belang van Limburg

Diepenbeke­naar zet bouw van spoorbrugg­en en tunnels ‘on hold’

-

Diepenbeke­naar Georges Coenen heeft voor de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen zijn slag thuisgehaa­ld tegen TUC Rail in het dossier van de sneltram naar Maastricht. De bouw van twee bruggen over het spoor in de Rooistraat en Waardestra­at en een tunnel voor fietsers en voetganger­s in de Spoorstraa­t staat nu ‘on hold’. “Daar zijn verschille­nde fouten gemaakt”, beweert Coenen.

Georges Coenen is advocaat en verdedigde zich dus ook zelf. Van de meer dan tien punten die hij aanhaalde, volstond één om de zaak helemaal terug naar af te sturen. Het gaat om een ‘vergeten bordje’, waardoor Coenen die vlakbij het werfgebied woont zich niet kon verdedigen tijdens het openbaar onderzoek. “En een verwittige­nde brief kon er blijkbaar ook niet vanaf.”

Op de keper beschouwd gaat het dus om een vorm- of proceduref­out. “Dat klopt”, geeft ook Frederic Petit van Infrabel aan. “We moeten dus vanaf het openbaar onderzoek hernemen en dan heeft de stedenbouw­kundig ambtenaar opnieuw vijf maanden de tijd om tot een beslissing te komen.” Coenen geeft nu al aan dat hij “opnieuw ten strijde zal trekken”. “Ik heb nog verschille­nde ijzers in het vuur, die ik natuurlijk nu niet kan prijsgeven. Maar ik vind dit zo’n geldversli­ndend en zinloos verhaal, dat ik blijf ageren. En deze keer zullen ze me wel verwittige­n wanneer het openbaar onderzoek start, zeker?” Blijft de vraag of deze uitspraak nu het dossier van de sneltram vertraagt, want door de problemen die bij de aanleg van Spartacus opdoken in Maastricht, is inmiddels de tweejarige geldigheid van de vergunning verstreken. De procedure die Coenen voerde, zorgt er echter voor dat die tijdspanne met éénzelfde periode verlengd wordt, van zodra de nieuwe vergunning er straks is. En dus zorgt dit onrechtstr­eeks ervoor dat de aanleg van de bruggen en de tunnel weinig of geen vertraging zullen oplopen.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De bruggen en tunnels zijn nodig voor de sneltram naar Maastricht.
FOTO SVEN DILLEN De bruggen en tunnels zijn nodig voor de sneltram naar Maastricht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium