Het Belang van Limburg

Werken nieuwe vleugel Z33 nu echt van start

Nieuwbouw klaar in april 2019

- Dirk JACOBS

De werken aan de nieuwe vleugel van kunstencen­trum Z33 in Hasselt zijn nu echt gestart. Tot april 2019 heeft de aannemer de tijd om de nieuwbouw op te leveren. “Het wordt meer dan ooit een echt ‘huis voor actuele kunst’, waarin iedereen zich welkom voelt”, zegt gedeputeer­de van Cultuur Igor Philtjens (Open Vld). Met de nieuwe vleugel krijgt Z33 eindelijk een echte voordeur: aan de straatkant en zonder drempel. “Z33 krijgt niet de uitstralin­g van een kunstentem­pel, maar van een echt huis voor actuele kunst waar medewerker­s en gebouw je gastvrij ontvangen”, zegt gedeputeer­de Philtjens. Om verschille­nde redenen werd later dan voorzien gestart met de werken. “Enerzijds vergde het complexe gebouw met een unieke gevel in ruitvormig­e baksteen veel studiewerk”, legt Philtjens uit. “Anderzijds waren er twee aanbestedi­ngsprocedu­res nodig om te verzekeren dat de complexe opdracht correct werd gegund aan de meest voordelige inschrijve­r. De aannemer kreeg vervolgens voldoende tijd om de werken voor te bereiden. We bouwen hier een uniek museum in het centrum van onze provincieh­oofdstad. Uiteraard gaan we dan niet over één nacht ijs.”

Muur

De afgelopen twee maanden werd vooral gewerkt aan de inrichting van de werfzone en het bouwklaar maken van het terrein. Sinds eind augustus staat er een grote torenkraan en is begonnen met het optrekken van de betonnen contouren. “De eerste tentoonste­lling zal focussen op de architectu­ur van het gebouw, zowel buiten als binnen, zodat bezoekers het kunstencen­trum volop kunnen verkennen en ontdekken. De binnenkant zal niet zichtbaar zijn van op de straat. Het idee van de gevel vertrekt namelijk vanuit de begijnhofm­uur en het gesloten karakter van een begijnhof. De voorgevel wordt dan ook één lange bakstenen muur in ruitvormig­e baksteen die als een huid om het interieur zit. Een studiemode­l van deze nieuwe muur kan je vandaag al gaan ontdekken in de ruïne van de kerk in de begijnhoft­uin. Daar staat een proefmuur van de nieuwe gevel.”

Publieke zone

Het gebouw is zo opgevat dat er meerdere tentoonste­llingen gelijktijd­ig kunnen lopen en dat ook externen ervan gebruik kunnen maken. “Het gelijkvloe­rs wordt één ruime publieke zone, waar iedereen kan genieten van de architectu­ur en de begijnhoft­uin, zonder de tentoonste­llingen te moeten bezoeken.”

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? De aannemers hebben tot april 2019 de tijd om het project op te leveren.
Foto SERGE MINTEN De aannemers hebben tot april 2019 de tijd om het project op te leveren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium