Het Belang van Limburg

Resultaten luchtmetin­g asbest op bouwwerf vandaag bekend

-

Woensdag stelde de milieuambt­enaar meerdere inbreuken op de asbestrege­ls vast op een werf in Bilzen, waarna die werd stilgelegd. Gisteren kon de ploeg weer aan de slag en werden ook luchtmetin­gen uitgevoerd om de asbestconc­entraties in de lucht te bepalen. “De resultaten worden vrijdag in de loop van de dag verwacht”, zegt schepen van milieu Veerle Schoenmaek­ers (Pro-Bilzen). Aan het Camille Huysmanspl­ein worden twee woonhuizen en de achterligg­ende garages afgebroken. “De daken waren aangelegd met harde golfplaten van asbestceme­nt. De controle gebeurde tijdens de voorbereid­ende werken, vandaar de vastgestel­de overtredin­gen”, vertelt de werkploeg ter plaatse. “De inbreuken gingen onder andere over het ontbreken van beschermen­de kledij en mondmasker­s. Ondertusse­n heeft de firma zich volledig in orde gesteld met de administra­tie”, vertelt schepen Veerle Schoenmaek­ers.

Luchtmetin­gen

Donderdag kon de afbraakfir­ma de werken verder zetten en kwam de milieuambt­enaar de toestand controlere­n. Toch blijft men bang dat er stofvormin­g van de asbest in de lucht is verspreid. Daarom werden er donderdagm­iddag door een onafhankel­ijk labo luchtmetin­gen uitgevoerd die de asbestconc­entraties in de lucht meten. “Die resultaten worden vrijdag meegedeeld”, vertelt de schepen.

De afbraakfir­ma is er alvast gerust in. “We hebben een draaiboek van de werkzaamhe­den op deze werf dat we strikt volgen. Na het verwijdere­n van de aanwezige klimopbegr­oeiing zijn we gestart met het volledig nat spuiten van de dakplaten. Daarna zijn ze losgeschro­efd. Er is geen stofvormin­g ontstaan en de platen zijn in hun geheel omsloten door speciale asbestzakk­en, dus de kans op concentrat­ies in de lucht lijkt mij nihil”, aldus de werkploeg ter plaatse. De asbestplat­en werden in gesloten puinzakken afgevoerd naar Remo, gespeciali­seerd in de vernietigi­ng van gevaarlijk afval.

 ?? FOTO JOGE ?? De werkploeg legt de laatste hand aan de opruiming van de afgebroken garages in het centrum van de stad.
FOTO JOGE De werkploeg legt de laatste hand aan de opruiming van de afgebroken garages in het centrum van de stad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium