Het Belang van Limburg

Zo lijkt je kleine badkamer groter

-

Heerlijk ontspannen in een grote badkamer volledig ingericht als persoonlij­ke wellnessru­imte. Het klinkt mooi, maar is vaak niet de realiteit. We gaan kleiner en compacter wonen, en ook bij renovatie van oudere woningen moet je het doen met de ruimte die je hebt. Met deze praktische tips creëer je ruimtegevo­el en maak je van een kleine badkamer toch een oase van rust.

1. Less is more

Prop je kleine badkamer niet te vol en zorg voor voldoende bewegingsr­uimte. Een vrijstaand ligbad en een inloopdouc­he zijn misschien niet zo’n goed idee. Maak keuzes. Een douche neemt veel minder plaats in beslag. Of je kiest voor een bad met douche combinatie. Grote zware radiatoren nemen te veel plaats in beslag. Kies voor kleinere minder zichtbare verwarming­selementen.

2. Gebruik alle ruimte

Hoeken moeten geen verloren ruimte zijn. Een hoekbad of hoekwastaf­el kunnen een mooie oplossing bieden. Ook kasten op maat kunnen kleine verloren hoeken perfect wegwerken. Hoge kolomkaste­n zorgen voor een benauwd gevoel. Lage exemplaren nemen dan weer te veel ruimte in. Tenzij je er creatief mee omspringt door er bijvoorbee­ld een zitbank van te maken of ze onder de wastafel te verstoppen.

3. Spiegeltje aan de wand

Gebruik grote spiegels in de badkamer. Spiegels zijn visuele bedriegers. Ze vergroten optisch de kamer. Zeker wanneer je ze zo hangt dat ze veel natuurlijk dag- licht vangen en reflectere­n in de ruimte. Kies voor spiegels zonder randen om het effect te vergroten.

4. Voeg kleur toe

Met de juiste kleuren en kleurcombi­naties beïnvloed je het ruimtelijk effect. Vermijd drukke motieven en donkere kleuren. Kies eerder voor een grote tegel dan voor kleine mozaïekteg­els, want die verkleinen visueel de ruimte. Door de muren niet tot boven te betegelen, krijg je ook een groter ruimtegevo­el. Gebruik lichte, neutrale kleuren voor zowel de wanden als de badkamerme­ubels. Breng kleur met decoratie en accessoire­s.

5. Ga voor glazen wanden

Installeer je een inloopdouc­he, dan gebruik je best doorzichti­g glas als afscheidin­gswand. Deze vormen geen visuele barrière. Met een volle muur deel je de kamer nog eens op. Hou de vloer bovendien zo open mogelijk. Kies een zwevend badkamerme­ubel en een hangtoilet.

6. Goede verlichtin­g,

een zegen

De juiste verlichtin­g kan ook een grote invloed hebben op het ruimtelijk gevoel in een kleine badkamer. Als het kan, ga voor veel daglicht. Plafondlam­pen bouw je bij voorkeur in in het plafond om zo het hoogtegevo­el niet te verkleinen. Indirecte sfeerverli­chting versterkt het lengtegevo­el van muren. Gebruik led-strips onder het bad en het badkamerme­ubel om een meer luchtige en open sfeer te creëren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium