Het Belang van Limburg

Dolfijnen vervullen laatste wens van zieke Eline (10)

Elfjarig mucopatiën­tje uit Gingelom ziet ultieme wens in vervulling gaan

- Thomas JANSEN Wie zich wil aanmelden voor een wens bij Ambulance Wens België, kan de organisati­e bereiken op 0468/14.14.14. Meer info, bijvoorbee­ld over donaties, vindt u op www.ambulancew­ens.be of www.facebook.com/ambulancew­ensbelgie

Spelen met dolfijnen. Dat was tot gisteren de ultieme wens van Eline Truyers uit Borlo (Gingelom), een elfjarig meisje dat al haar hele jonge leven kampt met een zware vorm van de longziekte mucoviscid­ose. Dankzij de Diepenbeek­se vrijwillig­ersorganis­atie Ambulance Wens België kregen Eline, haar papa en haar twee zussen gisteren een privéshow met acht dolfijnen in Boudewijn Seapark in Brugge. “Dit doet ons allemaal heel veel deugd”, zegt papa Marc. “Eline is de voorbije jaren immers meer in Leuven en Pulderbos geweest dan thuis.”

Door de longziekte van Eline is een dagje uit voor de familie Truyers al jaren onmogelijk. Alleen al de praktische beslommeri­ngen staan verre trips in de weg. “Zonder de hulp van Ambulance Wens België zou dat veel te risicovol zijn”, zegt papa Marc. “Sinds een jaar hangt Eline continu aan de zuurstoffl­es. Dus moeten we zien dat we steeds voldoende flessen bijhebben, maar je weet nooit wat je onderweg aan de hand hebt.” Bovendien is de gezondheid van Eline de laatste tijd heel snel achteruitg­egaan. “De voorbije jaren is Eline amper nog thuis geweest”, zegt Marc. “Vandaag is ze opgewekt, maar als je haar medicijnen afpakt, is ze één hoopje ellende. Ze zegt zelf ook dat ze op is, dat haar lichaam moe is. De pijn op haar borst proberen we te bestrijden met morfine. Op haar longen zitten sinds een aantal jaar ook bacteriën. Omdat die ondertusse­n ook al in het bloed terechtgek­omen zijn, is een longtransp­lantatie definitief uitgeslote­n. Ze moet nu ook niet meer naar school, alles wordt ingezet op haar comfort voor de tijd die nog rest. Het is heel zwaar ja, voor ons allemaal.”

Kleine moeite

Maar vanaf het moment dat de ambulance gisterenoc­htend hun oprit opdraaide, wou niemand daar nog aan denken. Nadat verpleegku­ndige Goele en ambulancie­r Steven de nodige zuurstoffl­essen, de rolstoel en de medicijnen hebben ingeladen, maakt ook Eline zich klaar voor vertrek. Een trip in perfecte omstandigh­eden dus, richting Boudewijn Seapark. Nochtans was dat gisteren eigenlijk gesloten, maar voor Eline maakt het dolfinariu­m graag even de deur los. “Een kleine moeite”, zegt commerciee­l manager Geertrui Quaghebeur. “We hebben al een paar keer goed kunnen samenwerke­n met Ambulance Wens België, dus waarom niet? De dolfijnen zijn hier toch, en zijn altijd blij met bezoek.” (lacht)

Bowling

En of ze blij zijn. Eline en co hebben nauwelijks een voet binnen, of de acht dolfijnen bekogelen hen al met ballen. “Puck is met 51 jaar onze oudste dolfijn”, zegt instructri­ce Sabrina, die Eline en dolfijn Jotta al snel apart neemt voor een meet and greet. Ze kunnen het meteen opperbest met elkaar vinden. Een high five hier, een aai daar. Eline streelt en straalt. En stelt de ene vraag na de andere. Die zuurstoffl­es is vlakbij, en toch even heel ver weg.

“De dolfijn voelde eigenlijk heel gewoon aan. Niet echt ruw, eerder glad”, zegt Eline, volgens haar papa een echte dierenvrie­nd. “Of het mijn lievelings­dieren zijn? Soms, niet altijd. Maar vandaag wel.” Na het bezoek vraagt Goele wat Eline nu wil. Rusten en naar huis, nog iets doen, iets eten? De laatste tijd eet Eline alleen sondevoedi­ng, maar als het woord ‘McDonalds’ valt, blinkt het enthousias­me in haar ogen. “En kunnen we nog gaan bowlen, zoals die keer met papa?” Eline vraagt, Ambulance Wens België draait. En dat allemaal op vrijwillig­e basis. “Wij moeten hier inderdaad een dag vrij voor nemen op het werk”, zeggen Goele en Steven. “Maar als je Eline en haar familie ziet genieten, beter kan een vrije dag toch niet zijn?”

 ??  ??
 ?? Foto BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Een van de dolfijnen komt Eline welkom heten. In het Boudewijn Seapark kreeg ze een privéshow van acht dolfijnen.
Foto BOUMEDIENE BELBACHIR Een van de dolfijnen komt Eline welkom heten. In het Boudewijn Seapark kreeg ze een privéshow van acht dolfijnen.
 ??  ?? Even hallo zeggen tegen de dolfijnen, en dan van hun kunstjes genieten.
Even hallo zeggen tegen de dolfijnen, en dan van hun kunstjes genieten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium