Het Belang van Limburg

Als ze lachte

Maar liefst elf jaar, iets meer dan een vierde van haar jonge leven, had Wendy Swerts borstkanke­r. En toch noemde Wendy die jaren de mooiste van haar leven. De nieuwe vriendscha­ppen die ze door haar ziekte sloot, de oude vriendscha­ppen die ze uitdiepte, h

- Sue SOMERS

‘Medebeziel­ster van vzw Rozerood’, meldt haar overlijden­sbericht, dat haar voorts typeert als ‘allerliefs­te tantie’, ‘fantastisc­he dochter’ en ‘tofste zus’. Gokje: met haar warme persoonlij­kheid moet Wendy Swerts iets betekend hebben voor een organisati­e, wellicht lotgenoten. Wie elf jaren ziek is geweest, komt vanzelf in een andere realiteit terecht. “Klopt”, zegt haar moeder Ria Kerkhofs. “Rozerood is een vereniging voor kankerpati­ënten en hun naasten. Toen Wendy in het ziekenhuis lotgenoten leerde kennen, stelden ze vast dat er in Limburg geen organisati­e was waar kankerpati­ënten, hun mantelzorg­ers en hun kinderen elkaar konden ontmoeten. Dus hebben ze zelf iets uit de grond gestampt.”

Lotje Gestikt

In 2006 stelden dokters borstkanke­r vast bij Wendy Swerts. Ze was toen amper 29 jaar en werkte als consulente inburgerin­g bij de VDAB in Brussel, waar ze sinds het beëindigen van haar studies aan de slag was. Het was haar eerste en enige werkplek.

“Elke dag ging ze met de trein werken”, zegt haar moeder. “Wendy reed met de auto van Beringen naar het station van Diest, waar ze de trein nam. In Brussel moest ze overstappe­n op de metro om op haar werkplek te geraken. Dat lukte op de duur niet meer door haar ziekte – het werk zelf ging nog, maar de verplaatsi­ng was er te veel aan. Als Wendy ‘s avonds thuiskwam, was ze op.” Wendy heeft nog een tijdje getelewerk­t, maar toen ze vijf jaar ziek was, werd ze vroegtijdi­g op pensioen gesteld. De zee van tijd die ze daardoor plots kreeg, besteedde ze voor een groot deel aan de vzw Rozerood, die letterlijk ontstond op de oncologisc­he revalidati­e-afdeling van het Jessazieke­nhuis in Hasselt.

“Ik kwam er, samen met Wendy en een twaalftal andere vrouwelijk­e patiënten wier behandelin­g achter de rug was, twee keer per week om aan te sterken”, zegt Anita Kuppers. “Zo leerden we de Roparun kennen, een estafettel­oop van Parijs naar Rotterdam waar het Jessazieke­nhuis elk jaar samen met patiënten en personeel aan deelneemt. Een fijn initiatief, maar omdat we voor vergaderin­gen telkens naar Mechelen moesten, besloten we in Limburg een organisati­e op te richten voor kankerpati­ënten en hun naasten.”

Dat werd Lotje Gestikt, een naam die Wendy bedacht. “Creatief zijn, daar was Wendy goed in”, zegt Anita. “Met Lotje Gestikt verzamelde­n we stoffen waarmee we portemonne­etjes en pennenzakk­en stikten. Gewaagd, want niemand van ons had ooit een naaimachin­e van dichtbij gezien. We verkochten onze spulletjes op markten, waardoor we geld verzamelde­n om activiteit­en te organisere­n voor kinderen van kankerpati­ënten. Zij waren onze eerste doelgroep.”

Herdenking­sdoos

Van activiteit­en voor kinderen van kankerpati­ënten evolueerde de focus van Lotje gestikt naar lotgenoten­contact. “Tijdens de verkopen op markten voelden we dat daar nood aan was”, zegt Anita. “Mensen die bij ons kochten, begonnen prompt hun ervaringen te vertellen met kankerpati­ënten. Vaak ging het om familie, maar ook om vrienden of collega’s. En telkens merkten we dat die mensen met hun verhaal nergens terechtkon­den.”

Navraag bij Limburgse ziekenhuiz­en, de Stichting tegen Kanker en Kom Op Tegen Kanker leerde inderdaad dat er geen pathologie­overschrij­dende vereniging bestond voor mensen die in hun on- middellijk­e omgeving met kanker te maken krijgen. “Daarom hebben we beslist om van Lotje Gestikt een vzw te maken en die Rozerood te noemen, naar het kinderboek ‘Oscar en oma Rozerood’, over een oma die zich ontfermt over een jongen in het ziekenhuis”, zegt Anita. Rozerood geeft géén informatie over kanker, benadrukt Anita. “Wij brengen lotgenoten samen tijdens activiteit­en. Die kunnen helend zijn, zoals intuïtief kleien en schilderen, maar ook sportief of gewoon ontspannen­d. En in ons creacafé blijven we stikken, want er is nog altijd geld nodig om onze activiteit­en te bekostigen of de tweejaarli­jkse kinderdag te organisere­n, waarvan Wendy de bezielster was.”

Familiecla­n

Wendy was zot op kinderen, zegt haar moeder. “De twee kinderen van haar broer en van haar neef waren haar oogappels. Toen ze wist dat ze ging sterven, heeft ze voor hen een herdenking­sdoos gemaakt. Ze stopte er de briefjes in die ze van hen kreeg toen ze voor het eerst op scoutskamp gingen, maar ook foto’s van haar samen met de kinderen, opdat ze haar niet zouden vergeten.” Wendy ging bewust om met haar afscheid. Ze regelde haar eigen begrafenis, zocht zelf de foto’s uit voor haar gedachteni­sprentje en stond erop dat haar lijflied zou worden gedraaid: ‘Als ze lacht’ van Yevgueni, dat de band zelfs is komen spelen op haar veertigste verjaardag, afgelopen april. “Wendy is elf jaar ziek geweest, maar wat haar betrof, waren het de mooiste jaren van haar leven”, zegt haar moeder. “Het zijn jaren waarin we als familie dichter naar elkaar zijn gegroeid – we zijn een echte clan geworden. Ook de vrienden die haar bleven bezoeken en de nieuwe vriendscha­ppen die ze sloot, maakten het voor haar intens. Op haar afscheid waren meer dan driehonder­d mensen, op de begroeting tweehonder­d. Niet iets wat je zomaar afdwingt, maar dat je veroorzaak­t door je persoonlij­kheid. Wendy heeft nooit geklaagd en is altijd blijven lachen.”

 ?? FOTO HBVL ?? Wendy Swerts tijdens een activiteit van vzw Rozerood, waar portemonne­etjes en andere spulletjes worden gestikt om activiteit­en mee te bekostigen.
FOTO HBVL Wendy Swerts tijdens een activiteit van vzw Rozerood, waar portemonne­etjes en andere spulletjes worden gestikt om activiteit­en mee te bekostigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium