Het Belang van Limburg

“Muziek geeft mij troost”

Truiense militair zingt vanuit het hart in eerste auditieron­de ‘The Voice van Vlaanderen’

- Nele COUNE

SINT-TRUIDEN - Vanavond gaat het vijfde seizoen van ‘The Voice van Vlaanderen’ van start op VTM. Alex Callier neemt na twee jaargangen afwezighei­d terug plaats in de draaistoel­en. Samen met de andere juryleden Bart Peeters, Natalia en Koen Wauters gaat hij op zoek naar een opvolger voor Lola Obasuyi. Yoeri Mellaerts uit Wilderen waagt vanavond zijn kans in de eerste blind audition. De formule van ‘The Voice van Vlaanderen’ blijft ook in dit vijfde seizoen dezelfde. Kandidaten moeten eerst een blind audition, dan een battle en vervolgens enkele liveshows overleven om in de grote finale van 22 december te staan. In de prijzenkas­t: een platencont­ract en 25.000 euro. Het hele parcours wordt wel iets spannender gemaakt. Wanneer een kandidaat in het verleden zijn battle verloor, kon hij nog opgepikt worden door een andere coach dankzij de steals. Dat blijft ook dit jaar het geval, alleen garandeert een steal de kandidaat niet meteen een plekje in dat nieuwe team. De coaches kunnen hun steals namelijk nog herroepen na het zien van een betere battle. Het wordt voor de kandidaten dus bibberen tot alle battles uitgezonge­n zijn. Ook nieuw is de uitbreidin­g van het deelnemers­veld. Terwijl kandidaten vroeger achttien moesten zijn om te mogen deelnemen, is het dit jaar voldoende dat ze zeventien worden in het jaar dat ‘The Voice’ wordt uitgezonde­n.

Douche

In de eerste blind audition passeert er vanavond meteen veel jong volk. Yoeri Mellaerts uit Wilderen, bij Sint-Truiden, is met zijn 33 jaar veruit de oudste deelnemer van de avond. Maar ouder staat niet gelijk aan meer ervaring. Yoeri kwam tijdens zijn auditie voor het eerst in aanraking met een micro, een podium en een publiek. Een heel andere omgeving dan zijn douchecabi­ne waarin hij enkel de bussen shampoo en douchegel op wat nummers trakteert. “Niemand van mijn vrienden, familie of collega’s wist voor mijn deelname dat ik graag zing. Ik heb nooit durven zingen voor mensen en ben eigenlijk ook te verlegen om mij in te schrijven. Een vriend, die zichzelf had ingeschrev­en, heeft mij achter mijn rug opgegeven voor het programma”, vertelt Yoeri.

Buitenland­se missies

De Truienaar is door zijn job als militair vrij stressbest­endig, maar voor hij het podium op moest, stierf hij toch bijna van de zenuwen. “Ik zit nu ongeveer vijftien jaar in het leger. Vroeger zat ik in een infanterie, wat zowel fysiek als mentaal vrij zwaar is. Je hebt veel oefeningen, voert beveiligin­gen uit en moet op buitenland­se missie”, legt hij uit. “Maar in mijn job weet ik waar ik aan toe ben. Zo’n zangwedstr­ijd als ‘The Voice van Vlaanderen’ was voor mij onbekend terrein. Vandaar dat ik zo nerveus was.”

Sinds twee jaar werkt Yoeri als onderoffic­ier in Kleine-Brogel. “Daar heb ik een compleet andere functie waarvoor ik niet meer op buitenland­se missies moet. Dat komt mij veel beter uit, want ik ben een alleenstaa­nde vader.” Zijn kinderen Helena en Luca inspireerd­en hem ook in zijn nummerkeuz­e. “Toen ik net voor het eerst vader geworden was, was ‘With Arms Wide Open’ van Creed het eerste nummer dat ik hoorde. Ik zat in de auto om de doopsuiker te gaan halen en ben gewoon beginnen janken omdat ik toen pas echt besefte dat ik papa geworden was. En als ik dan toch de kans kreeg om één nummer te zingen, wou ik dat graag brengen.”

Troost

Hoewel hij zijn muzikale talenten lange tijd voor iedereen verborgen hield, is Yoeri toch al van jongs af aan bezig met muziek. “Ik heb daar altijd mij ding in teruggevon­den. Muziek is ook zowat het enige dat je hebt als je bijvoorbee­ld voor zes maanden van huis bent voor een buitenland­se missie. Je moet iedereen missen, maar muziek heb je altijd bij je. Dat geeft troost. In de muziek kun je dan je miserie kwijt”, besluit hij.

The Voice van Vlaanderen’, VTM, 20.40 uur.

 ?? FOTO VTM ?? Vanavond ruilt Yoeri voor het eerst zijn douchecabi­ne in voor een podium.
FOTO VTM Vanavond ruilt Yoeri voor het eerst zijn douchecabi­ne in voor een podium.
 ?? FOTO VTM ?? Bart Peeters, Natalia, Alex Callier en Koen Wauters moeten tijdens de blind auditions elk twaalf talenten verzamelen in hun team.
FOTO VTM Bart Peeters, Natalia, Alex Callier en Koen Wauters moeten tijdens de blind auditions elk twaalf talenten verzamelen in hun team.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium