Het Belang van Limburg

Driekwart racismekla­chten nooit naar de rechter

-

Rechters spraken het voorbije jaar amper 25 veroordeli­ngen uit in zaken rond racisme of xenofobie. Een klacht indienen omdat iemand zich gediscrimi­neerd voelt, of racistisch bejegend, leidt in amper één op de vier gevallen niet tot een seponering.

Soms spreken cijfers voor zich. Geseponeer­de racismekla­chten tussen januari 2012 en december vorig jaar? In 76,50 procent van de gevallen. Geseponeer­de klachten rond homofobie? 74,29 procent. Klachten zonder gevolg rond discrimina­tie van het andere geslacht? 65,12 procent. Rond xenofobie, oftewel angst voor het vreemde? 75 pro-

BRUSSEL -

cent.

Uit de parlementa­ire vraag die voormalig premier Elio Di Rupo (PS) stelde aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en het daaropvolg­ende antwoord, blijkt dat liefst 75 procent van alle door burgers ingediende klachten rond delicate thema’s als racisme en discrimina­tie sans suite geklasseer­d wordt. Van de 4.517 klachten raakte driekwart niet tot bij een rechter. Heel vaak wordt de klacht wel onderzocht, maar krijgt dat geen vervolg in de rechtszaal. En dan nog blijkt het zeer moeilijk om tot een effectieve veroordeli­ng te komen. Slechts in één op de twintig gevallen kreeg je als eindresult­aat ook effectief een veroordeli­ng van de beschuldig­de. “Vorig jaar lag het totaal aantal veroordeli­ngen op welgeteld 25”, klinkt het bij de FOD Justitie. De parketten wijten de hoge graad van seponering aan de vaak onbekende dader, het gebrek aan bewijskrac­ht en mankracht en andere prioriteit­en in deze tijden van terreur. Geens benadrukt dat zulke feiten zeer ernstig moeten genomen worden en pleit voor de juiste opvolging. Hij verwijst naar staatssecr­etaris Zuhal Demir (N-VA) die werkt aan een actieplan racismebes­trijding en één ter bestrijdin­g van homofoob en transfoob geweld en discrimina­tie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium