Het Belang van Limburg

“Zwaarste aardbeving sinds 1932”

- Ciudad Juárez San Cristóbal de las Casas

Een aardbeving met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter heeft het leven gekost aan minstens 58 mensen in Mexico. Het epicentrum lag in zee, zo’n 80 km van het stadje Pijijiapan in de deelstaat Oaxaca. Het was de zwaarste aardbeving in bijna 100 jaar in Mexico. De schok was zo hevig dat hij zelfs 800 km verder voelbaar was tot in Mexico-stad en buurlanden El Salvador en Guatemala. De zware aardbeving die het zuiden van Mexico heeft getroffen, kostte volgens Mexicaanse autoriteit­en het leven aan minstens 58 mensen. De aardbeving, die zich in de nacht van donderdag op vrijdag voordeed, had een kracht van 8,2 op de schaal van Richter. De gouverneur van de deelstaat Oaxaca, Alejandro Murat, zei dat in zijn staat zeker 45 doden vielen, waarvan 17 in de zwaar getroffen stad Juchitan. Oaxaca geldt als een van de armste deelstaten van Mexico. In de deelstaat Chiapas vielen tien doden en in Tabasco lieten drie mensen het leven, onder wie een baby.

De Mexicaanse president Enrique Pena Nieto riep de bevolking op waakzaam te blijven voor eventuele naschokken. Het seismologi­sch instituut telde er al ongeveer 185, waarvan de krachtigst­e een magnitude van 6,1 had. De aardbeving ontstond op de plek waar een oceanische aardplaat onder een andere aardplaat een continenta­le of oceanische schuift in de Stille Oceaan. Op deze zogenaamde subductiez­ones ontstaan de zwaarste aardbeving­en. Net zoals die van Fukushima in 2011 en de zware zeebeving voor de kust van Sumatra die leidde tot de dodelijke tsunami in 2004.

VERENIGDE STATEN

MEXICO

GUATEMALA

Chiel POFFÉ en Leen NIJSSEN Ook Limburgers hebben de zware schok gevoeld in de regio. Het zopas naar Diest uitgeweken echtpaar

CUBA BELIZE

HONDURAS

EL SALVADOR Chiel Poffé (24) en Leen Nijssen (21) is momenteel op huwelijksr­eis in Mexico. “We verbleven in een hotel, vlak buiten het centrum in Puebla, 100 kilometer ten zuiden van Mexico-stad. Chiel is wakker geworden door het schudden en ik ben daardoor ook wakker geschrokke­n. Even later werd ik weer wakker van het tumult voor onze hotelkamer. Ik liep naar de deur en vroeg de mensen vriendelij­k of ze wat stiller konden zijn. ’s Ochtends zagen we pas de berichten online over de aardbeving. Die mensen vroegen zich waarschijn­lijk af wat ze moesten doen, terwijl wij op hen mopperden. Daar schaam ik me wel voor”, aldus Leen. Het koppel reist nu verder naar de stad Oaxaca. “Daar zullen we wellicht de schade zien die de aardbeving heeft aangericht. Maar de Mexicanen zijn heel rustig, wij ook en de autoriteit­en hebben alles onder controle. Zolang het veilig is, zetten we onze reis verder.”

Nederlands­e koningin

De Nederlands­e koningin Máxima verblijft sinds woensdag in Mexico vanwege haar werk als speciale pleitbezor­ger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financieri­ng voor ontwikkeli­ng. Ze heeft onder meer een toespraak gehouden in het nationaal paleis in Mexico-stad. De Nederlands­e koningin is ongedeerd en keerde volgens planning weer naar huis. Na de aardbeving voor de Mexicaanse kust wordt ook in buurland Guatemala voor schade gevreesd. President Jimmy Morales zei gisteren dat er een evaluatie wordt gemaakt. Volgens de autoriteit­en had de aardbeving in Guatemala een magnitude van 7,7.

De Mexicanen zijn heel rustig, de autoriteit­en hebben alles onder controle

Tsunamiala­rm

Volgens de eerste berichten was het de zwaarste aardbeving van de afgelopen eeuw, maar die bewering werd bijgesteld door geofysicus John Bellini van de United States Geological Survey. “De aardbeving van donderdagn­acht was de zwaarste sinds die van 1932 in de deelstaat Jalisco. Geen eeuw, maar 85 jaar geleden dus.” Opvallend was dat de aardbeving voor de kust van Mexico zo krachtig was dat ze ook een tsunamiala­rm activeerde op de Filipijnen, aan de andere kant van de Stille Oceaan. Maar voorlopig is er van vloedgolve­n geen sprake.

 ?? Foto AP ?? In het zwaar getroffen Juchitan moesten patiënten van het lokale ziekenhuis buiten verzorgd worden uit vrees voor instorting­en.
Foto AP In het zwaar getroffen Juchitan moesten patiënten van het lokale ziekenhuis buiten verzorgd worden uit vrees voor instorting­en.
 ?? FOTO AP ?? Mexicaanse soldaten ruimen het puin van een ingestort gemeenscha­psgebouw in de stad Juchitan, die met 17 dodelijke slachtoffe­rs het zwaarst getroffen werd.
FOTO AP Mexicaanse soldaten ruimen het puin van een ingestort gemeenscha­psgebouw in de stad Juchitan, die met 17 dodelijke slachtoffe­rs het zwaarst getroffen werd.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium