Het Belang van Limburg

“Irma gaat Florida verwoesten”

Angst bij Amerikanen voor komst van superorkaa­n zit er diep in

- Roel DAMIAANS

Volgens de laatste voorspelli­ngen zou orkaan Irma zaterdagna­cht aan land gaan in de Amerikaans­e staat Florida. Ook al is de orkaan afgezwakt tot eentje van categorie 4, toch zit de angst voor de superstorm er goed in. Honderddui­zenden Amerikanen trokken gisteren nog noordwaart­s, met de auto of per vliegtuig. De achterblij­vers bereiden zich op de best mogelijke manieren voor.

MIAMI -

Brock Long, het hoofd van de Federal Emergency Management Agency (FEMA) had geen geruststel­lende woorden voor de inwoners van de staat Florida. “De orkaan Irma zal een gedeelte van de Verenigde Staten flink verwoesten. Verwacht wordt dat een groot gedeelte van Florida dagenlang zonder elektricit­eit komt te zitten. Maar de Amerikaans­e overheid heeft duizenden hulpverlen­ers en miljoenen noodrantso­enen klaarstaan.” Volgens Long zijn er in de VS sinds 1851 nog maar drie orkanen van categorie 5 geweest, de hoogst mogelijke quotering. Maar Irma is veel verwoesten­der dan de vorige orkaan van categorie 5, dat was Andrew in 1992.

Trump

De bevolking in de Amerikaans­e staat Florida wordt verzocht zo snel mogelijk hun huis te verlaten als ze daartoe de vraag krijgen. Dat heeft gouverneur Rick Scott gisteren nogmaals beklemtoon­d. “Breng het leven van jezelf of je gezin niet in gevaar. Als je gevraagd wordt te evacueren: vertrek.” Eerder op de dag had ook de Amerikaans­e president Donald Trump iedereen opgeroepen om de raad van de autoriteit­en op te volgen.

Zandzakjes

Intussen zitten de wegen naar het noorden vol met mensen die daar veiligheid zoeken. Ook op de luchthaven­s kon je over de koppen lopen, al waren de ticketprij­zen soms vertienvou­digd. In Florida wonen ruim 20 miljoen mensen. In totaal moeten meer dan 1 miljoen mensen, vooral in het zuiden van Florida en in de naburige staat Georgia, hun woning verlaten. De mensen die niet gedwongen moeten evacueren, werken inmiddels met man en macht aan de voorbereid­ingen om de superorkaa­n te trotseren. Op stranden werden massaal zandzakjes gevuld tegen mogelijke overstromi­ngen. Doe-het-zelfzaken worden overrompel­d door mensen die nog houten planken en schroeven komen kopen om hun ramen en deuren af te dekken. In supermarkt­en staan de meeste rekken met basisprodu­cten zoals water en blikvoedin­g gewoon leeg.

Geen elektricit­eit

Gevreesd wordt dat Irma verschille­nde energiecen­trales in het zuiden van Florida zal verwoesten waardoor uiteindeli­jk 4,1 miljoen huishouden­s zonder elektricit­eit zouden komen te zitten.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Wie gisteren de staat Florida niet heeft verlaten, moet achterblij­ven. Werklui zijn in Miami Beach nog volop bezig met het plaatsen van panelen over ramen en deuren.
FOTO AFP Wie gisteren de staat Florida niet heeft verlaten, moet achterblij­ven. Werklui zijn in Miami Beach nog volop bezig met het plaatsen van panelen over ramen en deuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium