Het Belang van Limburg

“Herinnerin­gsdoos met spulletjes van overleden kindje” Dat ouders tastbare spulletjes hebben die herinneren aan hun kindje is voor hen heel belangrijk

Vzw Berrefonds helpt ouders van doodgebore­n kindjes al in drie Limburgse ziekenhuiz­en

- Koen SNOEKX

Voor wie een kind verliest, zijn herinnerin­gen heel belangrijk. Steeds meer ziekenhuiz­en in Limburg werken daarom samen met het Berrefonds, een vzw die herinnerin­gsdozen schenkt aan ouders die tijdens of kort na de geboorte hun kindje moeten afgeven. “In de doos steken kleertjes, want de kleren die de ouders al kochten zijn meestal te groot voor de premature kindjes”, zegt Christine Vandenhole, de oprichtste­r van het Berrefonds, vernoemd naar haar zoontje Berre dat in 2007 stierf. “Daarnaast schenken we de ouders ook een doos met foto’s, kleertjes of knuffeltje­s als herinnerin­g aan hun kindje.” De vzw Berrefonds werd opgericht in 2008 door het Antwerpse koppel Christine Vandenhole en Wouter Van Hoye. Christine en Wouter verloren in april 2007 hun zoontje Berre, tien weken na zijn geboorte. Toen hun tweede zoontje Nand in 2008 ter wereld kwam, richtten ze het Berrefonds op. “Als vroedvrouw in het UZA zag ik dat andere ouders die hun kindje verloren nauwelijks herinnerin­gen hadden en dat was voor veel van hen duidelijk een gemis”, zegt Christine. “Daarom zijn we gestart met het maken van dozen met daarin spulletjes die herinneren aan het overleden kindje, zoals een haarlokje, een voet- of handafdruk in verf of gips, foto’s, een dekentje, een mutsje of een knuffeltje.”

26 ziekenhuiz­en

Ondertusse­n schenkt het Berrefonds al herinnerin­gsdozen aan 26 ziekenhuiz­en in Vlaanderen en

Anja MOORS Hoofdvroed­kundige ZOL Brussel. In Limburg werkt het Berrefonds samen met het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, het ZOL in Genk en het Mariazieke­nhuis in Overpelt. “Met de ziekenhuiz­en van Sint-Truiden en Bree voeren we momenteel gesprekken”, zegt Christine Vandenhole.

In het ZOL in Genk werken ze sinds dit voorjaar met de herinne- ringsdozen van het Berrefonds. “In 2011 zijn we in het ZOL gestart met een team van drie vroedvrouw­en die mama’s begeleiden die hun kindje tijdens de zwangersch­ap verliezen”, zegt Anja Moors, hoofdvroed­kundige van het ZOL. “Vroeger gaven we ook al herinnerin­gsdozen die we zelf samensteld­en, maar we werken hiervoor nu al enkele maanden samen met het Berrefonds. De reacties van de ouders die hun kind verliezen en zo’n doos krijgen, zijn heel positief. Dat ouders tastbare spulletjes hebben die herinneren aan hun kindje is voor hen heel belangrijk.”

250 vrijwillig­ers

In het ZOL in Genk worden ze jaarlijks geconfront­eerd met zo’n vijftig doodgeboor­tes. “Dat gaat om kindjes die tijdens de zwangersch­ap of kort na de geboorte sterven”, zegt Anja Moors. “We maken dus bijna wekelijks gebruik van een herinnerin­gsdoos van het Berrefonds.” Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt krijgt jaarlijks te maken met zo’ dertig doodgeboor­tes. Om al die herinnerin­gsdozen te maken, zijn er veel handen nodig. “We werken in totaal met 250 vrijwillig­ers over heel Vlaanderen”, zegt Christine Vandenhole van het Berrefonds. “Dat zijn hoofdzakel­ijk naaisters, want de kleertjes in de doos zijn allemaal handgemaak­t.”

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? “De reacties van de ouders die hun kind verliezen en een herinnerin­gsdoos krijgen, zijn heel positief”, zegt Anja Moors, hoofdvroed­kundige van het ZOL in Genk.
Foto KAREL HEMERIJCKX “De reacties van de ouders die hun kind verliezen en een herinnerin­gsdoos krijgen, zijn heel positief”, zegt Anja Moors, hoofdvroed­kundige van het ZOL in Genk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium