Het Belang van Limburg

Reclame op rotonde slaat aan

Pilootproj­ect uit Bilzen krijgt navolging in Vlaanderen

- Christine DE HERDT/Jan LION

Het proefproje­ct van Bilzen om lokale ondernemer­s reclame te laten maken op rotondes krijgt navolging in Vlaanderen. In ruil voor de reclame moet de adverteerd­er wel het onderhoud van de rotonde op zich nemen. “Dat kost ons ongeveer 250 euro per jaar”, zegt Johnny Noben van de lokale Skoda-garage in Bilzen. Hij zegt tevreden te zijn met het initiatief.

BILZEN -

In Nederland is het al langer ingeburger­d. Bilzen was eerst om het idee over te nemen en nu springen ook andere Vlaamse burgemeest­ers op de kar. In Geraardsbe­rgen lanceert gemeentera­adslid Steven De Broe het voorstel. “We sparen jaarlijks een smak geld uit en ons personeel kunnen we elders inzetten. Sinds het verbod op pesticiden is het onderhoud van pleintjes en parken alleen maar moeilijker én duurder geworden.”

De look en inrichting kunnen bedrijven zelf bepalen. “Een rotonde die er netjes en uitnodigen­d bijligt, is immers een mooi visitekaar­tje voor je gemeente en bedrijf. Duizenden mensen passeren er elke dag.”

Pilootproj­ect

In Bilzen werd het idee vorig jaar gelanceerd. Inmiddels verpatst de stad 13 ronde punten. “Een winwinsitu­atie voor gemeenten en bedrijven”, vindt burgemeest­er Frieda Brepoels (N-VA). “Het werkt, we krijgen positieve reacties”, beaamt Johnny Noben van Intercars, de plaatselij­ke Skoda-garage. Hij deelt een rotonde samen met zijn collega’s van Ford. “Het kost ons 250 euro per jaar aan onderhoud. Eens de beplanting goed begint te groeien, wordt het nog goedkoper.”

Voorlopig gaat het in Bilzen om een pilootproj­ect van Wegen en Verkeer. “We hebben in Vlaanderen – nog – geen traditie om rotondes in bruikleen te geven, maar de Vlaamse overheid staat er niet weigeracht­ig tegenover”, zegt minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). “Als het initiatief goed wordt geëvalueer­d kunnen ook andere steden en gemeenten volgen.”

Bloemen en planten

De adoptie van de rotondes slaat in ieder geval aan. “Bijna dagelijks krijgen we e-mails van nieuwsgier­ige burgemeest­ers. Ze staan te trappelen om het ook in te voeren”, aldus Brepoels. In Bilzen mogen de reclamepan­elen wel maar 60 bij 40 centimeter groot zijn. Drie vierde van de rotonde moet opgefleurd worden met bloemen en planten, maar er zijn ook regels. “De ontwerpen moeten uiteraard conform de verkeersve­iligheid en de bestaande signalisat­ie zijn”, besluit Erik Sclep van het Agentschap Wegen en Verkeer. “De focus van de chauffeurs moet volledig op de baan liggen en niét op de reclamepan­elen op de rotondes.”

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Johnny Noben van de plaatselij­ke Skoda-garage in Bilzen is tevreden: “We krijgen positieve reacties en het onderhoud kost ons 250 euro per jaar.”
FOTO SVEN DILLEN Johnny Noben van de plaatselij­ke Skoda-garage in Bilzen is tevreden: “We krijgen positieve reacties en het onderhoud kost ons 250 euro per jaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium