Het Belang van Limburg

“Gedaan met asiel verlenen aan illegale migranten”

Theo Francken (N-VA) zet regels voor erkenning vluchtelin­gen op hun kop

- Liliana CASAGRANDE

Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vindt dat wie illegaal naar België migreert, geen asiel mag krijgen. Dat zei hij donderdaga­vond voor een volle Theaterzaa­l in Diepenbeek. Een zeer straffe stelling want het aantal asielzoeke­rs dat legaal het land binnenkomt, is zeer klein. Francken wil meer inzetten op zogenaamde hervestigi­ng en laat liever zelf geselectee­rde asielzoeke­rs overkomen uit het buitenland. Theo Francken is uitgegroei­d tot een conferenci­er. De tabellen en cijfers verspreidt hij tegenwoord­ig via twitter, op het podium gaat het om verhalen. Donderdag is hij opnieuw gestart met zijn ‘lezingen’. Diepenbeek mocht die spits afbijten. De meest opvallende uitspraak van de avond is in elk geval dat hij geen asiel meer wil na illegale migratie. Zeer opmerkelij­k, want de asielzoeke­rs die hier legaal binnenkome­n, zijn een absolute

minderheid. Je moet trouwens al asiel aanvragen in het eerste Europese land dat je binnenkomt en dat is voor bijna niemand België. Tenzij je met het vliegtuig hier geraakt, maar dat lukt niet zonder visum. In bijna alle andere gevallen, zou je dus ook geen asiel meer kunnen krijgen.

Terug naar Afrika

“Iedereen die vertrekt met een illegale boot, moet terug naar Afrika”, zegt Francken. “Een ticket kopen is geen vrije toegang tot de EU.” Wat voor boten opgaat, telt ook voor busjes of vrachtwage­ns, want ook die werken met smokkelaar­s. Ook dat is dus illegaal. Wat is dan wel legaal? “Ik denk daarbij aan de hervestigi­ng van asielzoeke­rs.” In hervestigi­ngsprogram­ma’s worden asielzoeke­rs vanuit kampen in het buitenland naar hier gehaald. De screening gebeurt al ter plaatse, zodat alleen wie zeker erkend kan worden, naar België mag komen. Francken is eerder deze week nog naar Libanon gereisd voor zo’n hervestigi­ng. In 2018 zullen er zo’n duizend vluchtelin­gen naar hier worden gehaald via zo’n programma.

Libië

De N-VA’er is ook erg opgetogen over het feit dat er de laatste maand veel minder boten via de Middelland­se Zee naar Europa varen. De Italianen hebben namelijk afspraken gemaakt met Libië, waardoor de boten al in Libische wateren onderschep­t worden. “Take-backs”, noemt Francken ze. “De instroom vanuit Libië is sinds die afspraken opgedroogd. De meeste schepen van ngo’s zijn ook weg. Ik heb destijds nog een standje gekregen van de premier omdat ik als eerste iets zei over het aanzuigeff­ect van die ngo-schepen, maar nu er bijna geen ngoschepen meer zijn, verdrinken er ook geen mensen meer. Of die take-backs hyprocriet zijn? Ja, maar het zijn de waanzinnig­e Europese rechters die daarvoor hebben gezorgd. Die hele discussie over de reddingsac­ties op de Middelland­se Zee is het gevolg van één belangrijk­e uitspraak van het Europees Hof: Hirsi Jamaa versus Italië.”

In 2009 brachten de Italianen asielzoeke­rs die ze op zee onderschep­ten terug naar Libië. Pushbacks kunnen niet, was het oordeel van de rechter. “Anders moest Italië zeer forse boetes betalen. Maar dat betekent dat sindsdien iedere migrant naar Italië kan.” Die uitspraak heeft volgens Francken alles op zijn kop gezet.

Een andere oplossing die Francken naar voren schuift, is zorgen voor een grote buffer rond Europa. “Daarom moeten we zorgen dat we afspraken hebben met Marokko, Turkije, Algerije en Libanon.” Maar de kans bestaat natuurlijk dat iedereen geld begint te vragen voor de ‘opvang’ – of het tegenhoude­n – van asielzoeke­rs. Turkije krijgt ook van België geld. “71 miljoen euro per jaar, maar de asielcrisi­s heeft ons op het hoogtepunt 600 miljoen euro gekost.”

Nationalit­eit

Over de dubbele nationalit­eit voor onder meer Turken en Marokkanen heeft N-VA al eerder forse uitspraken gedaan. Zuhal Demir bond vorig jaar de kat de bel aan, naar aanleiding van de rellen na de mislukte Turkse staatsgree­p. Zij vond dat je moet kiezen: ofwel ben je Belg ofwel Turk. Zelf probeert ze van haar Turkse nationalit­eit af te geraken. De Turkse ambassadeu­r heeft haar daarvoor al uitgenodig­d voor een gesprek. Francken wil ongeveer hetzelfde. “Ik vind dat die dubbele nationalit­eit voor iedereen afgeschaft moet worden”, zegt Francken. “Dat is weliswaar mijn persoonlij­ke standpunt. Wie niet kan kiezen, moet dan maar bij zijn regering gaan klagen.” Dat betekent dus ook geen Amerikaans­e Belgen meer. Francken schiet hiermee zijn eigen wetsvoorst­el af dat wel nog uitzonderi­ngen voorzag voor nationalit­eiten die je niet kan verliezen.

Afbouwplan

De komende weken gaat de staatssecr­etaris met een afbouwplan voor de opvangcent­ra naar de ministerra­ad. Vraag is of het opvangcent­rum van Helchteren nog open blijft. Aangezien het om een zeer groot centrum gaat (700 plaatsen), is sluiten niet eenvoudig. Voorlopig laat Francken niet in zijn kaarten kijken. In elk geval staan er momenteel van de bijna 24.000 opvangplaa­tsen zo’n 4.000 leeg.

 ?? FOTO BELGA ?? Staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA).
FOTO BELGA Staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium