Het Belang van Limburg

Belgische link met kernbom Noord-Korea

Vader van Pakistaans­e kernbom en leverancie­r Noord-Korea studeerde in België

- Roger HUISMAN

Er hangt een Belgisch reukje aan de Noord-Koreaanse atoombomme­n. De lijn tussen ons land en het communisti­sche paradijs op het Koreaanse schiereila­nd loopt via Pakistan. De vader van de Pakistaans­e atoombom, Abdul Qadeer Khan, studeerde aan de KU Leuven en werkte nadien bij Urenco, de Nederlands­e verwerking­sfabriek voor uranium. AQ Khan, die voor veel Pakistanen een nationale held is, zou nu onder zeer soepel huisarrest in eigen land leven. Het is een publiek geheim dat Khan de kennis van de technologi­e die hij in de Lage Landen opdeed, verpatste aan het Noord-Koreaanse regime. Dat is ook de overtuigin­g van voormalig Groen-parlements­lid Luc Barbé (55) die als energie-expert de nucleaire ambities van Noord-Korea volgt.

“AQ Khan studeerde metallurgi­e aan de KU Leuven, bij de inmiddels overleden professor Martin Brabers (metallurgi­e is essentieel voor de productie van centrifuge­s om uranium te verrijken tot dit bruikbaar is voor kernbommen nvdr.). Khan had die studies gelijk waar kunnen doen, dus ben ik nogal mild in mijn oordeel over mogelijke betrokkenh­eid van de KU Leuven bij de nucleaire proliferat­ie. Op dat vlak is de verantwoor­delijkheid van Nederland veel groter. Na zijn studies in Leuven ging Khan aan de slag bij de uraniumver­werkingsfa­briek Urenco in het Nederlands­e Almelo. Khan slaagde erin op grote schaal geheime technische tekeningen te kopiëren of naar buiten te smokkelen. De Nederlande­rs zijn daar ongeloofli­jk slordig in geweest. Als er iemand boter op het hoofd heeft, dan zijn het wel onze noorderbur­en”, aldus Barbé.

Khan studeerde dan wel in België, maar de verantwoor­delijkheid van Nederland is veel groter. Khan kon er op grote schaal geheime technische tekeningen kopiëren

Naïef

Barbé heeft wel vragen bij de rol van de Leuvense professor Brabers die tot 1995 regelmatig contact onderhield met AQ Khan. In mei 2002 getuigde Brabers daarover in deze krant: “Khan maakte er geen geheim van dat hij de Pakistaans­e kernwapens heeft ontwikkeld en dat hij met zijn team de raketten heeft getest. Het is een sprookje dat Khan de technologi­e uit België en Nederland heeft gesmokkeld. (…) Ik ben ervan overtuigd dat Khan op basis van algemeen toegankeli­jke literatuur zelf die kennis heeft opgebouwd.” Barbé begrijpt niet hoe Brabers zijn oud-student zo de hand boven het hoofd kon houden: “Brabers had honderden studenten. Waarom besteedde hij zoveel tijd aan een Pakistaans­e ex-student van wie iedereen wist dat hij verkeerde dingen deed? Bovendien vergoelijk­te Brabers Khan nog na de Pakistaans­e kernproeve­n. Was hij de naïefste prof van West-Europa? Helaas kunnen we het hem niet meer vragen.”

“In de jaren zeventig heeft Belgonucle­aire, de opwerkings­fabriek voor nucleaire brandstof in Dessel, plutoniumt­echnologie aan Pakistan geleverd. Dat was fout, zeker nu we weten dat Pakistan de technologi­e verder probeerde te verpatsen – niet alleen aan Noord-Korea, maar ook aan Iran en Libië”, vertelt Barbé.

Opwerking

Overigens hebben de Noord-Koreanen ook rechtstree­ks inspiratie geput uit Belgische nucleaire technologi­e. De opwerkings­fabriek voor plutonium in het Yongbyon Nuclear Complex op 90 km van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongjang is een exacte kopie van de inmiddels gesloten opwerkings­fabriek

Waanzin

Luc BARBÉ Energie-expert Eurochemic in Dessel. In een opwerkings­fabriek ondergaat gebruikte kernbrands­tof een behandelin­g om er nieuwe brandstof van te maken. Die nieuwe brandstof kan ook dienen voor kernbommen. De Noord-Koreanen moesten niet eens naar Dessel afzakken om ideeën op te doen, want eind jaren zestig, begin jaren zeventig was de informatie over opwerking gewoonweg openbaar. Pyongjang koesterde toen al nucleaire ambities. In 1965 bouwde het regime de eerste kernreacto­r in Yongbyon. We zitten nu opgescheep­t met een Noord-Korea dat over kernwapens beschikt en ook over raketten om die tuigen op verre afstand af te vuren. Wat is de grootste vrees van Luc Barbé?

“Ik denk niet dat Kim Jong-un zo dom zal zijn om zelf een aanval uit te voeren, want dat zou meteen het einde van zijn regime betekenen, zelfs al vallen er in Zuid-Korea en Japan honderddui­zenden doden. Hij zal zo’n confrontat­ie verliezen. Er zit een zekere rationalit­eit achter het optreden van Kim. Hij wil niet eindigen als de Libische leider Kadhafi of als de Iraakse dictator Saddam Hoessein die ook naar kernwapens streefden, maar die uitgeschak­eld werden voor het zover was. Kernwapens zijn de ultieme verzekerin­g voor het Noord-Koreaanse regime”, weet het voormalig parlements­lid. “Het grote risico is dat door een onvoorzich­tigheid of een verkeerd geïnterpre­teerd militair manoeuvre de vlam in de pan slaat. Dat zou de totale waanzin betekenen”, waarschuwt Barbé nog.

 ?? Foto HBVL
FOTO AP ?? Kim Jong-un inspecteer­t een waterstofb­om. Zijn regime dankt zijn nucleaire kennis onder meer aan de Abdul Qadeer Khan (inzet).
Foto HBVL FOTO AP Kim Jong-un inspecteer­t een waterstofb­om. Zijn regime dankt zijn nucleaire kennis onder meer aan de Abdul Qadeer Khan (inzet).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium