Het Belang van Limburg

Nest wereldkipp­en wordt bar

Truiense staminee is venster op werk van Koen Vanmechele­n

- Jozef CROUGHS/Liliana CASAGRANDE

De eerste kuikens die Koen Vanmechele­n liet opgroeien aan de Groenmarkt in Sint-Truiden, zijn intussen al lang als ferme kippen verkast naar Detroit, Ethiopië en Zimbabwe. Maar in het nest van destijds, komt nu wat nieuws: de CosmoBar, een ‘staminee’ van waaruit je de projecten van Koen Vanmechele­n over de hele wereld kan volgen. “Nooit doe ik nog iets in de horeca”, had Ben Elen gezegd (De Zwaan in Groot-Gelmen, Vleesgegro­et). Maar intussen zit hij vast in een doos. Dat is toch wat je ziet, als je het pand bekijkt. In november opent in Sint-Truiden de CosmoBar, de naam verwijst naar de kosmopolit­ische kip van Koen Vanmechele­n. Je zal van hieruit namelijk - via schermen - kunnen volgen wat Vanmechele­n overal in de wereld aan het doen is. Hoe dat precies zal gebeuren, willen ze nog niet kwijt. “Het wordt in elk geval een venster op de projecten van Koen”, zegt schepen Pascal Vossius (Open VLD). “We gaan er een community rond bouwen.”

Gekruiste kip

De eerste kip die hier is geboren (14 januari 2016) is trouwens de eerste Planetary Community Chicken (PCC) van Vanmechele­n, een kruising tussen de 20ste generatie kosmopolit­ische kippen (het kunstproje­ct, zeg maar) en een gewone commerciël­e kip. Deze gekruiste kippen zijn ook bedoeld om gewoon eieren te leggen of om te braden.

“De kunsten van vandaag zijn veranderd, er zit engagement in”, zegt Vanmechele­n. “We zijn bezig met kinderrech­ten, met voedsel ook. In Venetië hebben we een paar jaar geleden met Slow Food (Italiaanse voedselbew­eging, red) rond eten gewerkt. Op mest van kamelen hebben we zwammen geteeld. Die kon je daar dan ook opeten.”

Klein

De bar wordt trouwens niet eens groot: 70 vierkante meter, 40 zitplaatse­n. In tijden van witte kassa’s zijn grote zaken met veel personeel, namelijk niet meer aan de orde. “Die kleine schaal is ook een interessan­te manier om met de wereld te communicer­en”, zegt Vanmechele­n die ook het logo heeft ontworpen met een varkenssta­art, kippenpote­n en hoorns van een stier. Een slogan hebben ze ook al: de bar is klein, maar de dag is lang.

De kunsten van vandaag zijn veranderd, er zit engagement in

Stella

“Het wordt in elk geval geen kunstgaler­ij, het wordt een staminee”, zegt Vossius die in 25 jaar tijd al negen horecazake­n heeft gehad. “Een bar met een open keuken. Je zal er dus ook kunnen eten.”

Koen Vanmechele­n In elk geval wordt er Stella geserveerd. AB Inbev zit namelijk ook in het project. “Twee soorten horecazake­n doen het vandaag goed: de oerklassie­ke staminees en vernieuwen­de horecazake­n”, zegt Peter Boudry, directeur real estate sales developeme­nt Benelux. “De CosmoBar is een mix van beide, de staminee van de toekomst dus.”

 ?? FOTO KOEN VANMECHELE­N ?? In 2016 zaten er nog kuikens in het pand dat in november opent als de CosmoBar
FOTO KOEN VANMECHELE­N In 2016 zaten er nog kuikens in het pand dat in november opent als de CosmoBar
 ?? FOTO JCR ?? Ben Elen, Koen Vanmechele­n en Peter Boudry voor de CosmoBar.
FOTO JCR Ben Elen, Koen Vanmechele­n en Peter Boudry voor de CosmoBar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium