Het Belang van Limburg

Kans op zinkgaten klein in Limburg

Limburgs riolerings­net is jongste van Vlaanderen

- Gunter WILLEKENS

Het ene zinkgat na het andere leek de afgelopen week Brussel te teisteren. Drukke wegen moesten afgesloten worden, tunnels liepen onder water en tientallen mensen moesten geëvacueer­d worden. Oorzaak: lekken in de compleet verouderde waterleidi­ng en riolering. In Limburg lijkt de situatie niet zo schrikbare­nd, al trok de Truiense burgemeest­er Veerle Heeren bij haar aanstellin­g toch grote ogen. “Op sommige plaatsen in de binnenstad was er gewoon geen riolering meer.”

HASSELT -

Een lek in een gietijzere­n waterleidi­ng, gelegd in 1914, liet donderdag een half kruispunt wegzakken in hartje Brussel. “Of dat ook in Limburg kan? Moeilijke vraag”, zegt De Watergroep. “We monitoren ons 32.630 kilometer lange netwerk voortduren­d. De leidingen zijn gemiddeld 45 jaar als we ze vernieuwen. Er kunnen altijd lekken ontstaan, maar de kans is klein dat die van dezelfde grootte als in Brussel zijn.”

Bij andere zinkgaten in het Brusselse wegdek waren de oorzaak lekken in de riolering. “Overal in

Infrax 400 kilometer buizen met een robotcamer­a. De oudste stukken zijn na de overname van de riolering in 2004 met voorrang aangepakt. Per jaar is slechts twee kilometer zo problemati­sch dat een snelle vervanging zich opdringt”, aldus Infrax.

“Nieuwe riolering gaat overigens veel langer mee dan vroeger. Oude buizen hadden een levensduur van 50 jaar, nu is dat 100 jaar. Kan een zinkgat ook in Limburg? Die kans is véél kleiner dan in het Brusselse. Maar je kan het nooit helemaal uitsluiten.”

Per jaar is in Limburg slechts twee kilometer riolering zo problemati­sch dat een snelle vervanging zich opdringt

 ?? FOTO RDB ?? Donderdag zakte nog een half kruispunt weg in Brussel.
FOTO RDB Donderdag zakte nog een half kruispunt weg in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium