Het Belang van Limburg

Scheermess­en zijn miljoenenb­usiness in Nederland, Vlaanderen blijft achter

-

Vergeet mosselen en garnalen: scheermesj­es, dát is pas hippe zeekost. En warempel: onze zee zit er vol van. De Nederlande­rs vissen voor hun kust duizenden tonnen op en exporteren ze al tot in China. Maar Vlaanderen blijft achter. Vissers willen wel ze wel vangen, maar mogen niet. Reden: “Te slecht voor het milieu.” “Even op de grillplaat leggen en een glaasje witte wijn erbij. Dan zijn ze fantastisc­h.” André Seinen van het Nederlands­e bedrijf Meromar Seafoods weet: scheermesj­es zijn overheerli­jk. En hip, want in steeds meer restaurant­s staan ze op de menukaart en ze liggen ook veel vaker in de supermarkt. Scheermess­en? U weet wel: die langwerpig­e schelpen die u massaal kan vinden tijdens een strandwand­eling. Het zijn exoten: ze zijn hier met ballastwat­er van schepen uit Amerika toegekomen in de jaren 70, maar vandaag is het het meest voorkomend­e schelpdier aan onze kust.

Massaal aanwezig, en nog lekker ook. In Nederland zijn ze er daarom al een tijd op aan het vissen. “We halen zo’n 5.000 ton per jaar op”, zegt André Seinen. “Vooral om uit te voeren naar Portual, Spanje en Italië.” En Nederland heeft dit jaar ook een akkoord gesloten met China om ze naar daar uit te voeren. Dat kan 7 miljoen euro per jaar opleveren.

Prikkelen

De Vlamingen staan erbij en kijken er tandenknar­send naar. “Natuurlijk zit daar een markt in”, zegt reder Willy Versluys. “Ik wil er ook op beginnen te vissen, al een paar jaar. Maar het mag niet.” Dat klopt, zegt minister van Landbouw en Visserij Joke Schauvlieg­e (CD&V). “In Belgische wateren mag je niet vissen op schelpdier­en. Om ze te vangen, moet je de bodem omploegen of de bodemlaag wegspuiten. Dat is heel schadelijk voor het zeeleven.” Nochtans heeft het Koninklijk Insituut voor Natuurwete­nschappen al onderzoek gedaan, en dat ziet geen probleem. Ook het Ilvo, het Instituut voor Landbouw- en Visserijon­derzoek, denkt dat scheermess­en opvissen geen kwaad kan. “Meer nog, het zou zelfs goed zijn”, zegt Hans Pollet van het Ilvo. “Want het gaat om een exoot die hier eigenlijk niet thuishoort.” Wat is het nu? “Er zijn gewoon te veel diensten en niveaus die er iets over willen zeggen”, zegt Versluys. “Intussen doen we hier niets. Ga je er kopen in Delhaize, komen ze uit Holland. Op restaurant: idem. Terwijl er hier verdorie miljoenen voor onze kust liggen.”

Het Ilvo wil nu een proefproje­ct opzetten met zogenaamde pulsvisser­ij om ze toch te gaan vangen. “Dan ga je ze met elektroden prikkelen en komen ze vanzelf uit de bodem: veel minder schadelijk”, zegt Pollet.

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ??
FOTO HOLLANDSE HOOGTE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium