Het Belang van Limburg

“De grootste instroom van PVDA-kiezers komt van misnoegde N-VA-stemmers”

RAOUL HEDEBOUW EN PETER MERTENS (PVDA-PTB) HEBBEN DE WIND IN DE ZEILEN Staat de Partij van de Arbeid voor haar grote doorbraak? Voorzitter Peter Mertens en Kamerlid Raoul Hedebouw hebben de wind in de zeilen. “We hopen in 2019 op 15 procent in Wallonië e

-

Halverwege tussen Antwerpen en Luik. Tussen de stad van Peter Mertens en die van Raoul Hedebouw. Daar hebben we afgesproke­n. ”Maar halverwege is toch niet Hasselt?”, lacht Mertens wanneer hij arriveert in het Hasseltse cultuurcen­trum. Niet veel later is ook Raoul Hedebouw er. Goedlachs als altijd, maar niet minder hard voor de regering. Munitie om te schieten is er genoeg, met de chaos die de regering de afgelopen week zelf creeerde rond de pensioenen.

Voor een oppositiep­artij moet dit een godsgesche­nk zijn.

Mertens:

“Integendee­l, voor de mensen is het dat niet. We worden constant aan onze jas getrokken door mensen die schrik hebben voor hun pensioen. Ministers die over elkaar vallen met tegenstrij­digheden, dat is gewoon bijzonder pijnlijk. Al meteen na het zomerakkoo­rd, begin augustus, heeft onze pensioensp­ecialist Kim De Witte berekend dat een bouwvakker of verpleegku­ndige die 40 jaar heeft gewerkt, tot 165 euro pensioen per maand kan verliezen. Toch presteert Gwendolyn Rutten het om een maand later nog altijd te zeggen dat dat klinkklare onzin is. Zelfs als de bewijzen op tafel komen en de pensioenmi­nister zegt:

Sorry Gwendolyn, ik heb dat voorstel eigenlijk al naar de Raad van State gestuurd.

De mensen zijn kwaad, ze pikken dit niet meer. Veel politici onderschat­ten dat.”

Arrogantie volgens jullie.

Mertens:

“Een deel van de politieke kaste in België is zo vervreemd van het werkelijke leven - van en van shiften - dat ze niet meer weten hoe het werkt. Ze zitten in hun in hun

9 to 5

Twitterbub­bel, 10.000 euro-bubbel.

Je ziet dat ook met de pensioenen. Je hoort ze denken:

Dan merk je hoe ver ze van de realiteit staan. Ze weten niet wat het is om met schrik naar de brievenbus te gaan.”

euro.

het gaat toch maar om 150

De vergrijzin­g blijft wel een enorme uitdaging. Roepen aan de zijlijn zal dat niet oplossen.

Hedebouw:

“Eerst en vooral moeten we zeggen dat de vergrijzin­g fantastisc­h is. Dat we langer leven, vind ik als bioloog geweldig. Vroeger was het op 65 gedaan, nu begint het feest pas. Maar in onze op winst gerichte maatschapp­ij wordt dat fantastisc­he nieuws door een enge politieke visie herleid tot een probleem, omdat we ons rusthuis niet meer kunnen betalen. Terwijl de oplossing voor de hand ligt. Waarom worden we ouder? Omdat de technologi­e en de wetenschap beter worden en we meer rijkdom produceren per inwoner. Laat ons een deel van die productivi­teit gebruiken zodat onze ouderen een beetje ambiance kunnen maken. Want het is geen budgettair probleem. Kim De Witte heeft dat berekend. Over 20 jaar zitten we met dezelfde budgettair­e noden als Frankrijk vandaag. En Frankrijk doet het toch goed? We moeten alleen kiezen waar we het geld halen. Bij de gepensione­erden of bij de rijkeren. Dat debat willen wij voeren.”

Jullie programma is gebouwd op financieel drijfzand, zeggen de andere partijen.

Mertens:

“Er is een gigantisch­e herverdeli­ng bezig in de maatschapp­ij, alleen in de verkeerde richting. Er is geen enkele partij die zo hard herverdeel­t als die van Gwendolyn Rutten en Bart De Wever. De rijkdom die geproducee­rd

Peter Mertens wordt door gewone mensen en loontrekke­nden, vloeit naar miljonairs. Wij vragen dat dit stopt. En ja: je zal de sociale zekerheid extra injecties moeten geven om de tijdelijke pensioengo­lf van de babyboomer­s op te vangen. Net daarom hebben we er alle voordeel bij om zo veel mogelijk mensen aan het werk te hebben. Maar dan wel in stabiele banen die ook sociale bijdragen kunnen leveren. Niet in de urencontra­cten in de horeca of flexijobs.”

De flexi-jobs hebben wel het zwartwerk teruggedro­ngen. Daar werden ook geen sociale bijdragen op betaald.

Hedebouw:

“Ons probleem is vooral dat die flexi-jobs worden uitgebreid naar andere sectoren. Volgens Kris Peeters klopte dat niet, maar nu gaan ook grootwaren­huizen ermee starten. Dat heeft niks meer met zwartwerk te maken. Dit is gewoon een profession­eel model dat ze willen uitbouwen. Hamburgerj­obs, waarbij je twee-drie banen zal hebben, maar toch in armoede zal leven. Dat Duitse model, daar passen wij voor.”

Nochtans is dat Duitse model voor veel partijen het voorbeeld.

Mertens:

“Ik ben deze zomer veel in Duitsland geweest, mijn vorig boek is vertaald en ik geef er al enkele jaren lezingen. Wat mij ongeloofli­jk opviel was hoeveel mensen - die er superkeuri­g uitzagen - in vuilbakken keken om er de petflessen met statiegeld uit te halen. Als het zo doorgaat, zal meer dan een op de drie bejaarden er binnen tien jaar onder de armoedegre­ns zitten. En dat in de rijkste economie van Europa. Er zijn meer dan 6 miljoen mensen die er van zo’n flexijob leven.

Wat De Wever over Borgerhout zegt is een bewuste strategie

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium