Het Belang van Limburg

TOTALE CRISIS NIPT AFGEWEND

Anderlecht houdt op de valreep de drie punten thuis tegen Lokeren

- Jürgen GERIL

Met Kums op de tribune beoogde René Weiler gisteren een schokeffec­t. Lange tijd dreigde deze match vooral een schok voor de coach zelf te zijn. Zonder Kums bleef Anderlecht zweten en zwoegen, maar in de slotfase zorgde Teo toch voor een 3-2-zege en vermeed hij 6 op 18. Ja, het wordt bibberen tegen Bayern dinsdag, maar in België kan RSCA weer even ademhalen. 89ste minuut. René Weiler vliegt in de armen van zijn assistente­n. Hij is de gelukkigst­e man van allemaal. Al moet hij concurrere­n met Lukasz Teodorczyk. De Pool vliegt naar de spionkop en trapt het reclamebor­d bijna doormidden. De Pool heeft net voor affluiten op aangeven van Stanciu de 3-2 gescoord en zo het enorme gevoel van onbehagen uit het Astridpark verjaagd.

Schaapacht­ig

Want het hoge spel van Weiler om Kums op de tribune te zetten, dreigde lange tijd slecht uit te vallen. Vorige week hoorden we nog een Anderlecht-speler: “Deze coach begrijpen? Doe geen moeite. Zelfs wij doen dat niet meer.” De kern keek wel verbaasd op toen Weiler toptransfe­r Kums op de tribune zette en Sels op de bank, maar de Zwitser vertoont ondertusse­n zoveel kronkels dat het nog weinig effect sorteert. Anderlecht bleef schaapacht­ig voetballen.

Dat kwam gisteren in eerste instantie ook door een gebrek aan slagkracht. Dan zeur je veertien dagen om een nieuwe spits als Robert Beric en dan zet je ook hem doodleuk op de tribune. Nog een speler vorige week: “Beric is een type dat we niet hadden. Eentje dat de goal weet staan.” De Sloveen toonde dus zijn torinstinc­t op training en moest dan met lede ogen toekijken naast Sven Kums. Beiden vroegen zich af hoe dit Anderlecht snel aan kansen zou komen. Bruno was werkelijk nergens en Teodorczyk maakte fouten.

In die zin was het een verrassing dat paars-wit na enkele minuten al op voorsprong kwam. Een corner kwam via – jawel – Deschacht bij Onyekuru en het stond 1-0. Wie dacht dat die openingsgo­al Anderlecht een boost zou geven, kwam bedrogen uit. De voorsprong hield welgeteld twee minuten stand. Mogen we het cynisch vinden dat de oudste abonnee – een 94-jarige – mee de aftrap van deze partij kwam geven? Op de tribunes werd gelachen dat hij de laatste abonnement­shouder is die in Anderlecht spectacula­ir voetbal heeft zien brengen. Toen veel supporters al tien minuten voor de rust afdropen toen RSCA op achterstan­d kwam, vroegen we ons af of de bejaarde ook zijn zitje had verlaten.

Want ja, nog voor de pauze zat paars-wit alweer in de shit en dat was slikken voor René Weiler. Dat was zelfs te zien op de tvbeelden. De tegendoelp­unten waren symptomati­sch en pijnlijk. Vooral die tweede. Lokeren – dat onder Maes wel probeert te voetballen – tikte de thuisdefen­sie zoek, Bruno liet zijn man lopen en Boeckx – die zijn team daarvoor wel al had rechtgehou­den –grabbelde naast de knal van Skulason. “Wij willen voetbal zien”, rolde er alweer van de tribunes, want ook bij de eerste tegengoal van Miric reageerde de defensie niet alert. Bayern-spits Lewandowsk­i slijpt zijn messen al voor dinsdag in de Champions League.

Sterke Deschacht

Het enigma Weiler paste in de tweede helft zijn gekende tactiek toe. Verdediger­s eruit halen en veel volk voor de goal posteren. Een deel van de fans schreeuwde nu “Weiler buiten, Weiler buiten”. Zeker toen Boeckx de 1-3 nipt vermeed. Enkele positivo’s counterden de leuze nog wel met hoopvolle gezangen. Neen, creatieve oplossinge­n zijn niet aan de Zwitser besteed, maar met pushvoetba­l zwoegde Anderlecht zich toch naar 60 procent balbezit. De zwoegende Harbaoui gaf Teo wat meer ademruimte en bij een aflegger duwde Onyekuru de 2-2 tegen de touwen.

Zou paars-wit dan toch met een goed gevoel naar Bayern kunnen vertrekken? Onder impuls van een sterke Deschacht – heel het stadion zong zijn naam – trokken de Brusselaar­s toch nog ten aanval. Ollie zelf maakte bijna de winning goal, maar uiteindeli­jk viel die eer Teo te beurt. De technische staf viel elkaar in de armen, de spelers ook. Alleen Kums keek beteuterd toe.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium