Het Belang van Limburg

Raak je niet kwijt”

-

AKKOORD

Limburgers staan erom gekend trots te zijn op hun afkomst. Het Limburggev­oel zorgt voor een grote samenhorig­heid, iets waar Jonas De Roeck tijdens zijn spelerscar­rière al mee geconfront­eerd werd. “Ik kende STVV als een tegenstand­er die nooit opgeeft. Als een ploeg waarvan de spelers allemaal aan hetzelfde zeil trekken. Stayen werd niet voor niets ‘de hel van Stayen’ genoemd. Die teamgeest moet verder leven en die zie ik ook vandaag terug. Iedereen in de club werkt mee. Het is belangrijk dat de spelers begrijpen wat de identiteit van de club is en dat vertalen op het veld. Ik verwijs hiervoor naar de belangrijk­e rol van teammanage­r Peter Delorge, die nog afstamt van het oude STVV en nu de spelers begeleidt.”

Jonas DE ROECK

NIET AKKOORD

Vraag aan tien Limburgers wat ze van Antwerpena­ren denken en het eerste antwoord zal wellicht ‘arrogant’ zijn. “Nochtans zou ik dat niet durven zeggen over mijn gouwgenote­n”, repliceert De Roeck. “De lijn tussen arrogantie en chauvinism­e is dun. Een Antwerpena­ar stelt zich niet boven iemand anders, hij heeft gewoon een andere manier van zich te uiten.” Moet je als coach over een dosis arrogantie beschikken om het tot eerste klasse te schoppen? “Niet noodzakeli­jk”, meent De Roeck. “Wel heb je flink wat zelfvertro­uwen nodig. Het is belangrijk dat je dat uitstraalt naar de spelersgro­ep. Als speler was ik al voortduren­d bezig met coaching op het veld. Het zit al van jongs af aan in mij.”

LIMBURGERS

ZIJN GASTVRIJ

AKKOORD

Als jonge, onervaren coach streek Jonas De Roeck een maand geleden op Stayen neer als opvolger van de al na twee speeldagen ontslagen Bartolomé Marquez. “Ofwel krijg je als nieuwkomer dan te maken met wantrouwig­e en gesloten mensen, ofwel zijn ze behulpzaam en vriendelij­k. Gelukkig is dat laatste gebeurd. Ik heb hier nooit het gevoel gehad dat men dacht: daar komt de dikkenek uit Antwerpen. Integendee­l. Ik ben met open armen ontvangen en voelde me meteen thuis.”

Na de voortvaren­de start van de Kanaries onder De Roeck wordt de nieuwe coach op handen gedragen door de Truiense achterban, al beseft hij zelf maar al te goed dat in het voetbal alles relatief is. “Ik blijf nuchter”, zegt hij. “Ik verlies de realiteit niet uit het oog. Ik vind het vooral belangrijk dat wanneer het slecht gaat, het publiek inziet dat het team er alles aan heeft gedaan om een resultaat te behalen. Dat vond ik als speler al heel belangrijk. Je kan een mindere match spelen, maar je moet na 90 minuten wel je truitje nat hebben gemaakt.”

Ik denk dat onze groep met de omstandigh­eden op de Bosuil kan omgaan. Onze Grieken bijvoorbee­ld hebben al voor hetere vuren gestaan

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Jonas De Roeck keert als coach voor het eerst terug nar de plek waar het voor hem als voetballer allemaal begon.
Foto DICK DEMEY Jonas De Roeck keert als coach voor het eerst terug nar de plek waar het voor hem als voetballer allemaal begon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium