Het Belang van Limburg

“Liefst stap hogerop met trofee op zak”

INTERESSE VAN TOPCLUBS BRENGT OMAR COLLEY NIET UIT EVENWICHT

- Marnik GEUKENS

‘Colley # 15’, prijkt op zijn gepersonal­iseerde sweater. Een ideetje van een goeie kameraad. “Vijftien is al jaren mijn geluksgeta­l”, legt Omar Colley (24) uit. “Sinds ik het draag als rugnummer, gaat de weg alleen maar omhoog.” Ei zo na arriveerde hij afgelopen zomer al in Engeland of Italië, maar KRC Genk hield Colley aan zijn contract. “De club heeft me nog nodig in hun project. Misschien is het beter zo, ik zet de stap hogerop liefst met een trofee op zak. Onze supporters verdienen dat.” Hij is steeds profession­eel omgesprong­en met de interesse uit de Premier League en vooral de Serie A. Toch was het tijd dat het doek viel over de zomermerca­to, een verkwikken­de trip naar zijn thuisland maakte het hoofd verder leeg.

“Ik heb in Gambia veel energie opgedaan”, aldus Colley. “Ik heb mijn familie kunnen opzoeken: mijn ouders en mijn twee jongere zussen wonen nog steeds in Lamin, op 30 kilometer van de hoofdstad Banjul. Bovendien werd net nu het einde van de ramadan gevierd, tobaski wordt het grote offerfeest genoemd. Voor het eerst in vijf jaar kon ik er nog eens bij zijn.”

Jullie speelden geen officiële oefeninter­land, toch liet de club je een week naar Gambia vertrekken.

Colley: “Ze wisten dat dit mij van zuurstof zou voorzien, bovendien trokken we met de nationale ploeg op oefenkamp. Onze eerste belangrijk­e interland tegen Algerije spelen we pas in maart, maar wij willen klimmen op de FIFA-ranking, waar we pas op plaats 158 staan. Daarom was het goed om een week samen te zijn.”

Je kon er ook bekomen van de zomermerca­to, waarin je druk gesollicit­eerd werd.

“Ik heb vernomen dat er wel wat interesse was. Het is natuurlijk mijn doel om zo ver mogelijk te geraken in mijn carrière. De volgende stap moet er eentje worden naar één van de vier topcompeti­ties: Engeland, Duitsland, Spanje of Italië.”

Met een voorkeur voor de Premier League, veruit de populairst­e competitie in Gambia?

“Je weet nooit wat de toekomst brengt, maar het zou mooi zijn om daar ooit te geraken. Al dan niet na een volgende tussenstop. Enkele jaren geleden speelden mijn landgenoot Modou Barrow met Swansea in de Premier League, dat zorgde in Gambia voor erg veel enthousias­me. Iedereen supporterd­e fanatiek voor de tv.”

Omar COLLEY

Hoe moeilijk was het dan om zo’n transfer nu nog aan je neus voorbij te zien gaan?

“Ik heb een heel goed gesprek gehad met de clubleidin­g en de coach, voor hem ben ik een van de sleutelspe­lers. Ze hebben me hier nog nodig in hun project, wij willen met deze ploeg een prijs pakken. De beker of een plaats hoog in play-off 1, dat verdienen onze trouwe supporters. Bovendien kan ik intussen nog veel bijleren. Het is zoals de coach zei: ik kan veel voor hem betekenen en hij veel voor mij.”

Maar er zijn je wel beloftes gedaan naar de volgende zomermerca­to toe?

“Daar wil ik niet dieper op ingaan. Maar we hebben een heel open gesprek gehad, waar ik een goed gevoel aan heb overgehoud­en.”

Je kan hier nog veel bijleren, zeg je. Welke zijn je belangrijk­ste werkpunten?

“Technisch en tactisch ben ik hier al veel sterker geworden, maar het kan altijd beter. We besteden veel aandacht aan mijn positiespe­l en rust aan de bal. Ik ben veel kalmer geworden in de opbouw, in Noorwegen kozen we sneller voor de lange bal. Hier hebben we bijna uitsluiten­d spelers die de bal in de voet willen. Dat kan me alleen maar completer maken.”

Kabasele (Watford) en Koulibaly (Napels) wezen je al de weg. Hoe inspireren­d werkt hun voorbeeld?

Sinds ik mijn geluksgeta­l vijftien als rugnummer draag, gaat de weg alleen maar omhoog

“Ik wil me met niemand vergelijke­n, ik stippel mijn eigen weg uit. Maar die twee spelers hebben wel aangetoond dat het mogelijk is om als centrale verdediger vanuit Genk hogerop te geraken. Daarom wil ook ik helemaal klaar zijn, als de kans zich voordoet.”

Maar eerst dus die prijs pakken. Daarvoor zullen jullie beter moeten presteren dan in de eerste weken van het seizoen. Vooral de acht tegengoals in drie matchen moeten een verdediger zwaar vallen.

“Zeker omdat we in de tweede helft van vorig seizoen amper een tegendoelp­unt slikten. We hebben als ploeg collectief gefaald in de eerste wedstrijde­n. Iedereen moet daar zijn verantwoor­delijkheid nemen, ook ik. We moeten allemaal beter doen, ik ben blij dat dat tegen KV Mechelen ook lukte. Gewonnen én de nul gehouden, na onze laatste match kon ik pas voor het eerst dit seizoen echt tevreden naar huis keren.”

Met Danny Vukovic staat er een nieuwe doelman achter jullie. Ook hij had het moeilijk.

“Dat is niet abnormaal. Je kan de Australisc­he competitie onmogelijk vergelijke­n met de Belgische. Ik weet hoe groot het verschil is tussen de clubs van verschille­nde continente­n. Vukovic is echter een topper, je merkt ook dat hij steeds meer vertrouwen uitstraalt. Ik ben er zeker van dat we nu vertrokken zijn.”

Het zal zondag moeten blijken in Gent.

“Een lastige tegenstrev­er, die technisch én tactisch sterk is. Ze proberen je voortduren­d te verrassen. Kunnen we daar een antwoord op vinden en op ons elan doorgaan, dan kunnen we een flinke kloof slaan met hen. We staan voor enkele belangrijk­e weken. Ik ben ervan overtuigd dat we met de kwaliteit die we nu in huis hebben, mooie tijden tegemoet gaan.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium