Het Belang van Limburg

Wat vinden ze in België van vervroegen transferde­adline? “Misschien nog ingewikkel­der”

-

De Premier League heeft beslist om de zomermerca­to in te korten. Als de competitie in Engeland afgetrapt wordt, kunnen er op het hoogste niveau geen (inkomende) transfers meer gedaan worden. Ook de Belgische Pro League overweegt om de transferde­adline te vervroegen. Wat vinden de verschille­nde betrokken partijen daarvan? We legden het voor aan een coach (Albert Stuivenber­g), een clubbestuu­rder (Philippe Bormans) en een makelaar (Nico Vaesen).

De coach ALBERT STUIVENBER­G

KRC Genk-coach Albert Stuivenber­g hoopt niet alleen dat de mercato in de verschille­nde landen gelijkloop­t, als coach vindt hij het ook belangrijk dat hij niet te lang duurt. “Hoe korter, hoe liever”, aldus Stuivenber­g. “Als coach wil je aan de slag met je team. Het is bijzonder vervelend als dat proces voortduren­d verstoord wordt door uitgaande en inkomende transfers. Hoe sneller de kern definitief vastligt – het liefst voor de start van de competitie –, hoe beter je als coach je werk kan doen.”

De clubbestuu­rder PHILIPPE BORMANS

Philippe Bormans vindt dat voorzichti­gheid geboden is. De CEO van STVV zou het voorstel eerder omdraaien. De transferpe­riode niet vervroegen, maar... “Ik ben eerder voorstande­r om de competitie later te starten. In het buitenland worden meer speeldagen afgewerkt in kortere tijd. Het zou niet mogen dat een club na vijf speeldagen nog een volledig nieuw elftal koopt. Anderzijds schuilt er één groot gevaar in het vervroegen van de deadline: uitgaande transfers naar het buitenland blijven mogelijk, waardoor er discussies en complexe situaties tussen clubs en speler kunnen ontstaan. Ik ben dus zeker voorstande­r van een gelijkscha­keling van competitie­start en transferde­adline, maar alleen als dat in heel Europa geldt.”

De makelaar NICO VAESEN

Volgens spelersmak­elaar Nico Vaesen heeft de FIFA een cruciale rol. “Het heeft me verrast dat de Engelse clubs het voortouw nemen. Ik hoorde dat een aantal topploegen de wijziging wilde tegenhoude­n. Als andere Europese landen nu niet volgen, dan wordt alles alleen maar gecomplice­erder. Sluit je vroeger, dan kan je al snel alleen maar verkopen en niet meer aankopen. En wat met de clubs uit kleinere landen, die nog hun laatste voorronde in de Champions League moeten spelen? Het resultaat in die voorronde bepaalt of ze nog stevig kunnen investeren of een topspeler moeten verkopen. Maar het is in het voordeel van iedereen, ook de makelaars, dat er een zo groot mogelijke uniformite­it komt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium