Het Belang van Limburg

CAIROLI KLAAR VOOR FEEST

Herlings wil zich voor eigen volk tot zandkoning kronen

-

In Assen maken ze zich op voor een dubbel feestje dit weekend. Heel Nederland hoopt dat Jeffrey Herlings voor eigen volk met een demonstrat­ie uitpakt. Daarnaast twijfelt er niemand nog aan dat Antonio Cairoli zondag zijn negende wereldtite­l zal pakken.

WERELDKAMP­IOEN

Antonio Cairoli trekt met 96 punten voorsprong op Jeffrey Herlings, zijn eerste achtervolg­er, naar Assen. De Nederlande­r kan dit weekend voor eigen volk en de week erna in Villar-sous-Ecot nog maximaal 100 punten sprokkelen. Met andere woorden: Cairoli heeft zondag genoeg aan... vijf luttele WK-puntjes. Een zestiende plaats in één van de reeksen volstaat al. Kat in het bakkie, zouden ze in Nederland zeggen. De Italiaanse Lommelaar staat dus op een zucht van zijn negende wereldtite­l en is dan nog maar eentje verwijderd van het ongenaakba­ar gewaande record van Stefan Everts.

PRESTIGEDU­EL

In Assen krijgen de rijders dit weekend nog eens een echt zandparcou­rs onder de wielen geschoven. De derde keer dit seizoen, na Ottobiano (waar Cairoli won) en Lommel (waar Herlings de beste was). “De stand is nu 1-1, in Assen valt de beslissing”, zei Herlings nog na zijn winst in Lommel. Vraag is natuurlijk of Cairoli op dit moment zin heeft om voor de titel van zandkoning te strijden.

Tony had dit jaar, na twee seizoenen die geteisterd werden door blessurele­ed, maar één doel voor ogen: opnieuw wereldkamp­ioen worden. De laatste wedstrijde­n was het ook duidelijk dat Cairoli de duels en risico’s vermeed. Al toonde hij zich vorige week in Amerika, vooral in de tweede reeks, plots weer gretiger.

BELGEN

Vorig jaar ging Clément Desalle in Assen met de GP-zege aan de haal. Eerder verrassend, want de

Panda is niet meteen een grote liefhebber van zandraces. De kans dat hij dat huzarenstu­kje dit weekend gaat herhalen, is klein. Daarvoor is zijn vorm de laatste weken net niet goed genoeg en die van Herlings te goed.

Maar podiumabit­ies mag Desalle wel koesteren. Net als Jeremy Van Horebeek, die vorige week veel last had van de hitte in Amerika. En wie weet kan Kevin Strijbos erg sterk in de tweede reeks in Amerika - nog eens boven zichzelf uitstijgen. Remember Lommel 2016. Met Jasikonis (ontwrichte heup) is er bovendien een sterke zandrijder en podiumkand­idaat buiten strijd. Al liggen er nog kapers op de kust: Coldenhoff, Gajser, Anstie, Paulin, Nagl...

 ?? FOTO RAY ARCHER ?? Herlings (84) en Cairoli (222) zij aan zij: de Nederlande­r jaagt op zijn vijfde GP-zege in Assen, de Italiaan op zijn negende wereldtite­l.
FOTO RAY ARCHER Herlings (84) en Cairoli (222) zij aan zij: de Nederlande­r jaagt op zijn vijfde GP-zege in Assen, de Italiaan op zijn negende wereldtite­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium