Het Belang van Limburg

“Match van het jaar”

Voorzitter­s Slenders en Davids zitten vier jaar in het zadel

- Bart SCHIJNS

Hamont-Achel is klaar voor de eerste derby van het seizoen: KFC Hamont '99 tegen Achel VV. Een match op het scherp van de snee, hoeft dat gezegd? Voor de spelers en de supporters welteverst­aan, want bij de twee voorzitter­s is daar niets van te merken. Jackie Slenders en Vital Davids starten trouwens hun vierde seizoen als voorzitter, de eerste bij KFC Hamont '99, de tweede bij Achel VV. Het ideale moment dus om hen vijf items voor te leggen.

De rol van de voorzitter

Jackie Slenders: “Sinds ik voorzitter ben is Hamont '99 een club geworden met vooral spelers uit Hamont. Met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar brengen we ook het jongste team in tweede provincial­e tussen de lijnen. Ook de beheerraad, waar iedereen in dezelfde richting denkt, hebben we uitgebreid tot tien man.”

Vital Davids: “De promotie naar tweede provincial­e was natuurlijk het mooiste sinds ik voorzitter ben. Dit seizoen mikken we op een top vijf plaats. Dan speel je in principe de eindronde. Dat we als titelfavor­iet bestempeld worden, begrijpen wij eigenlijk niet goed. We hebben alleszins niet de ambitie om kampioen te spelen. De club is budgettair niet klaar om te promoveren.”

Het belang van de jeugd

Davids: “Om je als club in tweede provincial­e te handhaven, moet je met je jeugd minstens provinciaa­l voetbal spelen. De stap naar het eerste elftal is te groot vanuit het gewestelij­k voetbal. Het provinciaa­l jeugdlabel halen, is dan ook één van onze prioriteit­en. Nu moeten we te zeer opboksen tegen Bocholt, Neerpelt en Lommel, die hier de betere spelertjes komen weghalen. In de toekomst wil ook Achel VV vooral spelers uit de eigen jeugd inpassen.”

Slenders: “Provinciaa­l jeugdvoetb­al vraagt heel wat inspanning­en. Van gediplomee­rde trainers en extra techniektr­ainingen tot verre verplaatsi­ngen. Maar op lange termijn loont het inderdaad. Dat zie je bij ons aan het aantal jeugdspele­rs die doorbreken. Wij blijven werken aan het imago van onze jeugdoplei­ding. Spelers en ouders moeten beseffen dat ze voor een goede opleiding ook bij Hamont ‘99 op hun plaats zijn.”

Welke transfers?

Slenders: “Onze sportieve cel kijkt naar wat we nodig hebben. Maar de spelers die we binnenhale­n, moeten financieel haalbaar zijn én in de groep passen. Het moeten ook spelers zijn die de jeugd kunnen sturen, zodat we komen tot een ideale mix van jong en oud.” Davids: “Ook wij zorgen dat we binnen ons budget blijven. Wij weigeren te betalen wat sommige spelers durven vragen. Frederix is een speler, die we teruggehaa­ld hebben naar Achel en Smolders heeft zich aan zijn belofte gehouden om op het einde van zijn carrière weer bij ons te komen voetballen.”

De financiën

Slenders: “Er is een goede verstandho­uding en samenwerki­ng met de gemeente. We mogen ook niet klagen over de sponsoring en opbrengste­n van de kantine. Maar extra inspanning­en zoals papieropha­al, de Euro-cup of het duiveltjes­tornooi brengen wat geld in het laatje. Gelukkig kunnen we rekenen op een fantastisc­he ploeg vrijwillig­ers. En het komt erop aan om het geld met goed boerenvers­tand te beheren. Niet meer uitgeven dan je binnenkrij­gt.”

Davids: “Bij ons zijn er het paastornoo­i, de spaghetti- of kienavonde­n. Maar we zijn ook een familieclu­b. We houden daarom bewust onze lidgelden laag. Zolang het financieel haalbaar is, blijven we de consumptie­s in de kantine aan 1,50 euro aanbieden.”

De derby

Slenders: “Dit is natuurlijk de match van het jaar. Het leeft bij de spelers en de supporters. Ik denk dat we aan elkaar gewaagd zullen zijn. Ik verwacht dan ook een mooie wedstrijd. Een pronostiek? Als Achel hier wil komen winnen, dan zal het minstens tweemaal moeten scoren.” (lacht)

Davids: “We willen natuurlijk niet graag verliezen. Dat zou dan een nul op zes betekenen en dat is dan toch niet de start waarop we gehoopt hadden. We gaan dus zeker voor een punt. En als het er drie worden, is dat mooi meegenomen.” (lacht)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium