Het Belang van Limburg

Derde Paradijs ligt in Tongeren

Nieuwe tumuli als kunstwerk in Pliniuspar­k

-

In Tongeren verschijne­n opnieuw tumuli. Zelfs drie tegelijk in het Pliniuspar­k. Nochtans zijn grafheuvel­s al bijna twee millennia uit de tijd. Maar dit is kunst. Geen graf. ‘Het Derde Paradijs’-symbool van de Italiaanse kunstenaar Michelange­lo Pistoletto, geïnterpre­teerd door het Limburgse duo Le Prince Evêque. Pistoletto komt het op 21 september inhuldigen. Maar eerst gingen wij naar Biella. Vanuit de gewezen textielsta­d in Piemonte, Noord-Italië, wil Pistoletto zowaar de wereld veranderen met zijn kunst: “De mens moet weer evenwicht vinden. Het evenwicht tussen het dier dat we zijn en de technologi­e.” Met een naam als Michelange­lo Pistoletto moet je wel kunstenaar zijn. Hij heeft ook de genen: zijn vader Ettore Olivero Pistoletto restaureer­t fresco’s en is landschaps­childer. Michelange­lo leert de stiel in het atelier van zijn vader: “Tot ik mijn eigen weg moest gaan. Om mezelf te ontdekken.” Zichzelf ontdekken deed hij via spraakmake­nde spiegelkun­st in de jaren 60 en 70. Kunst waarmee de wereld ook Pistoletto ontdekte, kunst die nu forse prijzen haalt. “Ik wilde me onderschei­den.”

Kunst en economie

Zegt de man die al een tentoonste­lling had in het Louvre, laconiek op zijn diepbescha­duwd terras in een voor de rest klef Biella. Dat is zijn geboortest­ad waar hij nu met zijn vrouw en een aantal bewonderaa­rs leeft in het Cittadella­rte, een creatief lab in een oude textielfab­riek. Van hieruit wil hij de wereld veranderen. Hier aan de voet van de Alpen, vanuit een textielsta­d tot het eind van de 20ste eeuw. “Tot de Chinezen goedkoper werden”, zegt hij. “Nu moeten we nieuwe leefregels bedenken. De ideeën zijn op. Kijk naar de debatten op tv. Hoe hol. Je moet het doen vanuit de praktijk. In plaats van democratie demopraxis. Pas doende creëer je.” Met Cittadella­rte geeft hij Biella nieuw leven. Patrick Dewael, mee op werkbezoek, knikt: “Ik trek parallelle­n met Limburg en onze mijnindust­rie, met Ford. Kunstenaar­s, ook in het verleden, zijn altijd voorlopers. De avant-garde, het woord zegt het zelf. Je ziet nu ook in Tongeren dat onze profilerin­g als cultuur- en erfgoedhoo­fdstad van Limburg rendeert. Ook economisch.” Pistoletto, zeker geen L’art pour l’art-artiest, ziet de wereld radicaal anders. “We hebben het verknoeid. De grote ideeën, de grote ideologieë­n, ze hebben het verknoeid. Ik geloof dat een plus een drie is. Dat je de dingen pas kan veranderen op kleine schaal en dan pas de maatschapp­ij”, filosofeer­t hij. Al lijken zijn ideeën soms naïef. En zijn gedachtesp­rongen zijn niet altijd helder. Maar die inschattin­g kan ook liggen aan te veel cynisme dat overal loert. En aan onze beperkte geest. “Ik ben een kunstenaar, weet je”, glimlacht hij ontwapenen­d.

Eenvoud

De kwintessen­s van dat ideeëngoed ligt in het concept van zijn ‘Derde Parijs’. Zijn variant op het oneindighe­idssymbool van de liggende acht. In 2003 schrijft deze totaalkuns­tenaar het manifest ‘Het Derde Paradijs’ en bedenkt er meteen het symbool bij. “In plaats van een liggende acht een keer te laten kruisen, laat ik hem twee keer kruisen. Zo ontstaat een derde cirkel. De linkse cirkel is het eerste paradijs, de natuur. De rechtse cirkel is het tweede paradijs, die van de industrie, de technologi­e. De middelste is het derde paradijs. De verzoening tussen natuur en technologi­e.”

Op YouTube staat een filmpje waar je Pisoletto zijn Derde Paradijs met een stift op een glasplaat ziet tekenen. Ik, schrijft hij in de linkse cirkel. Jij, in de rechtse cirkel. Wij, in de middelste cirkel. Zo eenvoudig. Zo mooi ook.

Wereldwijd

Pistoletto’s Derde Paradijs wordt een succes. Meer dan honderd ambassadeu­rs heeft hij wereldwijd om zijn ideeëngoed uit te dragen. Elk continent heeft steden die willen uitpakken met hun interpreta­tie van dat Paradijs. Het idee lenen mag. Voor niets zelfs. ’t Is voor de goede zaak. Op voorwaarde dat Pistoletto het project op voorhand oké vindt. Zo komt er in Tongeren, als eerste stad in België, een Derde Paradijs. Een interpreta­tie van het Limburgse kunstduo Le Prince Evêque.

“Die combinatie van tumuli en het oneindighe­idsteken bovenop bij ons vind ik zeer geslaagd”, zegt Patrick Dewael. “Het is Tongerse geschieden­is en tegelijk onze toekomst. Natuur en technologi­e willen verzoenen is toch de uitdaging van onze tijd. Want we eten onze planeet op. En daarom is Pistoletto bijzonder relevant.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? In Tongeren komt er een Derde Paradijs. Een interpreta­tie van het Limburgse kunstduo Le Prince Evêque.
FOTO LUC DAELEMANS In Tongeren komt er een Derde Paradijs. Een interpreta­tie van het Limburgse kunstduo Le Prince Evêque.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium