Het Belang van Limburg

”Qua criminalit­eit is er niet zoveel verschil met Gent”

WOESTIJNVI­S

-

Programmam­akers Elise Nijs (35), Jokelien Vanden Broucke (31) en Ischa Clissen (25) van Woestijnvi­s liepen en reden een jaar lang in het spoor van de rechercheu­rs en waren vlieg op de wand tijdens de verhoren.

Waarom zijn jullie na Gent nu ook naar Genk gekomen?

Jokelien: “Gent is een grotere stad en we waren benieuwd welke soorten criminalit­eit we in een dunner bevolkte regio zouden aantreffen. We hadden van Limburg het beeld van een rustige provincie, maar op het gebied van criminalit­eit is er niet zoveel verschil met een Gent. Je hebt hier veel grenscrimi­naliteit en drugszaken. Daarnaast evengoed oplichting­en, overvallen, familiaal geweld, exhibition­isme. Die combinatie komt voor het programma goed uit.”

Verschille­n Genkse rechercheu­rs van hun Gentse collega’s?

Elise: “Er wordt op beide plekken even hard gewerkt. Het zijn doorzetter­s. We waren verrast dat ze toch dichtbij de mensen staan met wie ze tijdens verhoren te maken krijgen.”

Jokelien: “Er wordt in Genk niet anders gewerkt dan in Gent. Het zijn even goede rechercheu­rs. Ze storten zich met hart en ziel op hun job, ze zijn tegelijk praktisch aangelegd en een beetje psycholoog.”

Jokelien: “We hebben straffe zaken kunnen volgen. Soms hadden we het gevoel dat we in een fictiefilm terecht waren gekomen, genre ‘Eigen Kweek’. Anders dan in Gent. De drugscrimi­naliteit is hier anders, met nogal wat bloeiende plantages. Maar ook hardere drugs: heroïne, speed, xtc, het hele gamma.”

Hebben jullie als tv-makers vertrouwen moeten winnen?

Elise: “We zijn in Limburg met open armen ontvangen. Je hebt altijd wat inlooptijd nodig. Je moet kennismake­n met hun werkwijze, we zijn als vlieg op de muur altijd aanwezig en dat is in zo’n gemeenscha­p wennen, maar er was vrij snel wederzijds vertrouwen en ze hebben ons heel erg gesteund.”

Jokelien: “Het cliché van de gastvrije Limburgers klopt helemaal. Als er iemand jarig is, komt er vlaai op tafel en daar hebben we altijd een stukje van meegegeten.”

Midden-Limburg heeft voor jullie geen geheimen meer?

Elise: “We vinden intussen onze weg naar Genk met de ogen toe.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium