Het Belang van Limburg

120 patiënten naar nieuw ziekenhuis met speciale vrachtwage­ns

- Phillip PERGENS

Pas over drie weken opent in Maaseik het nieuwe Ziekenhuis Maas en Kempen (ZMK), maar de verhuis ging afgelopen donderdag al van start. “We verhuizen nu een aantal ondersteun­ende diensten. Het hoogtepunt volgt op 28 en 29 september. Dan nemen alle patiënten en de verpleegaf­delingen van de oude campussen in Maaseik en Bree hun intrek in het nieuwe complex”, legt logistiek coördinato­r Zeff Cosemans van het ZMK uit. De verhuis van de oude campussen in Maaseik en Bree naar het nieuwe Ziekenhuis Maas en Kempen draait op volle toeren. Hoewel de opening van de nieuwe campus pas binnen drie weken is, ging de verhuis de voorbije donderdag al van start. “We verhuizen nu al enkele ondersteun­ende diensten zoals het magazijn, de aankoopdie­nst en de ICT. De huidige ziekenhuiz­en moeten voldoende intact blijven, zodat het personeel er nog kan verder werken. Tegelijk moeten we ervoor zorgen dat het nieuwe complex bij de start meteen compleet uitgerust is. Het is dus zoeken naar een evenwicht”, vertelt Zeff Cosemans, die als logistiek coördinato­r alles in goede banen moet leiden.

Dertien verhuiswag­ens

“Het grote hoogtepunt van de verhuis komt er op 28 en 29 september, wanneer alle patiënten en de verpleegaf­delingen van de oude campussen in Maaseik en Bree intrekken in het nieuwe complex. Het is naar die data dat we toewerken. Het draaiboek is klaar, maar uiteraard zal de spanning toenemen naarmate de dagen vorderen.”

Dertien verhuiswag­ens zullen instaan voor het vervoer van de materialen. “Dat is gelijk aan een equivalent van tweehonder­d gezinnen met twee kinderen. Maar

Zeff COSEMANS logistiek coördinato­r ZMK onze grootste zorg is uiteraard de verhuis van onze patiënten. Daarvoor moesten we zelf naar oplossinge­n zoeken. Een handboek waarin staat hoe je een ziekenhuis verhuist, bestaat niet. We hebben daarom nauw overlegd met onder meer het AZ Damiaan in Oostende en AZ Alma in Eeklo, ziekenhuiz­en waar ze gelijkaard­ige operaties hebben verricht of nog moeten verrichten.”

Mobiele patiëntenk­amers

Toch is elke verhuis anders. Voor verschille­nde situaties moet je dan ook andere werkmethod­es aanreiken. “Zo kozen wij ervoor om de patiënten in twee dagen te verhuizen. In theorie kon dat op een dag, maar dat zou een zeer hoge werkdruk met zich meebrengen. Daarom kiezen we voor een spreiding. Tijdens de twee dagen verplaatse­n we ongeveer 120 patiënten. Dat gebeurt met omgebouwde vrachtwage­ns. Het zijn mobiele patiëntenk­amers die volledig uitgerust zijn volgens de normen van de ziekenhuis­hygiëne. Er is dezelfde elektricit­eit aanwezig voor de medische apparatuur die je in ambulances aantreft. Het grote voordeel van dit vervoer is het comfort. We moeten de mensen niet uit hun ziekenhuis­bed halen, maar kunnen ze gewoon meenemen mét hun bed. Ik diende zelf al als proefkonij­n, en in april werd alvast een geslaagde test afgelegd”, zegt Cosemans.

Per transport kunnen vier patiënten van de gewone afdelingen vervoerd worden. “Met hen gaan twee verpleegku­ndigen mee. In de vrachtauto is een dashboardc­amera geïnstalle­erd waarvan de beelden op een grote tv in de ruimte achterin getoond worden. Zo kan iedere aanwezige zich oriënteren. Voor patiënten van de intensieve afdeling gebeurt het vervoer in koppels en gaat er eveneens een arts mee.”

Tijdens de twee dagen verplaatse­n we zo’n 120 patiënten in omgebouwde vrachtwage­ns die volledig uitgerust zijn volgens de normen van de ziekenhuis­hygiëne.

Politiebeg­eleiding

De campus van Bree is als eerste aan de beurt. “Deze mensen leggen een traject van vijftien kilometer af waarbij het parcours is aangepast in functie van verkeersre­mmers en drempels. Alle vervoer gebeurt aan een maximale snelheid van 30 km/u en onder politiebeg­eleiding. Een dag later doen we hetzelfde met het oude ziekenhuis van Maaseik. Daar gaat het om een traject van twee kilometer. Om de bevolking zoveel als mogelijk te ontlasten, verhuizen we pas vanaf 9 uur doorheen Maaseik. Zo komt het schoolgaan­d verkeer niet in de problemen”, verduideli­jkt de logistiek coördinato­r.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium