Het Belang van Limburg

“Dit zorgt echt voor veel meer levenscomf­ort”

Limburgse nierpatiën­ten kunnen dialyse voortaan thuis uitvoeren

- Dirk JACOBS

Limburgse nierpatiën­ten kunnen hun dialyses voortaan volledig zelf en in hun eigen thuisomgev­ing uitvoeren. Dat programma lanceerde het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Intussen maken al drie Limburgse patiënten hiervan gebruik. “Voor ons is dit een wereld van verschil”, vertelt Mariette Kurvers (52) uit Grote-Brogel (Peer). “Ik kan bijna doen en laten wat ik wil. Ik moet gewoon zeven keer in 14 dagen tweeënhalf uur lang aan de dialyse. Vroeger verloor ik daar haast een hele dag mee.” “Met dit volwaardig en gestructur­eerd thuishemod­ialyseprog­ramma kunnen we alle mogelijke vormen van nierdialys­e aanbieden”, zegt nierspecia­list Tom Cornelis. “Er zijn wel voorwaarde­n om zelf te mogen dialyseren. Patiënten moeten een stabiele bloeddruk en hartfuncti­e hebben tijdens de dialyse, ze moeten emotioneel stabiel zijn en een goede vaattoegan­g en motoriek hebben. Ook moeten ze zelfstandi­g kunnen dialyseren, zonder hulp van hun partner of anderen. Minstens even belangrijk is discipline: de patiënt krijgt de regie over zijn dialyses, maar die moet hij dan ook echt in handen nemen. De patiënten krijgen vooraf zes tot acht weken opleiding in het ziekenhuis. Daarna kunnen ze thuis zelf aan de slag.”

Aanpassing­en

“De eerste zelfdialys­e gebeurt onder toezicht van een verpleegku­ndige”, kadert Yvan Bollen, adjunct-hoofdverpl­eegkundige hemodialys­e en coördinato­r thuishemod­ialyse. “Om de vier weken komt de patiënt op consultati­e in het dialysecen­trum om zijn resultaten te evalueren. Ook is er een hulplijn die 24 uur per dag bemand is.” Om de dialyse thuis mogelijk te maken, zijn er aanpassing­en nodig. Het hemodialys­etoestel moet worden aangeslote­n op een afzonderli­jke watervoorz­iening en een eigen elektricit­eitscircui­t. De installati­ekosten en aankooppri­js, zo’n 15.000 euro per toestel, zijn volledig voor rekening van het ziekenhuis. De patiënt krijgt zelf een vergoeding van 6,44 euro per behandelin­g voor water en elektricit­eit.”

Verbeterde levenskwal­iteit

Mariette Kurvers is een van de starters die het thuishemod­ialyseprog­ramma gebruikt. “Ik doe

ALDEN BIESEN - BILZEN de dialyse nu wanneer het me uitkomt. Daardoor ben ik er minder afhankelij­k van. Op vakantie gaan zit er niet meteen in, maar een weekendje weg kan nu weer wel. Dan doe ik de dialyse gewoon op vrijdag en maandag. Zolang ik er maar zeven per twee weken doe. Ik ben veel minder moe omdat de dialyse anderhalf uur minder lang duurt dan in het ziekenhuis. Ook voel ik me beter omdat ze nu vaker gebeuren. Mijn levenskwal­iteit is er flink op vooruit gegaan. Wel moesten we een aparte kamer voorzien, zodat alles een beetje steriel blijft.”

 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Sinds Mariette Kurvers de dialyse thuis uitvoert, is haar levenskwal­iteit er flink op vooruitgeg­aan.
FOTO DICK DEMEY Sinds Mariette Kurvers de dialyse thuis uitvoert, is haar levenskwal­iteit er flink op vooruitgeg­aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium