Het Belang van Limburg

Heusdenaar helpt slachtoffe­rs van ‘vergeten ramp’ in Nepal

Luc Reynders net terug van vijf dagen noodhulp in Azië

- Geert HOUBEN

Nu de orkanen Harvey en Irma het wereldnieu­ws beheersen, lijkt bijna iedereen vergeten dat in Bangladesh, India en Nepal een veelvoud aan mensen getroffen is door overstromi­ngen. Behalve Luc Reynders (57) en zijn ngo Himalayan Care Hands. Hij is net terug van vijf dagen Nepal en zag er de meest schrijnend­e toestanden. De vergeten Harvey, noemde weervrouw Jill Peeters de overstromi­ngen in Azië. Naar schatting minstens 16 miljoen mensen zijn er dakloos sinds de ramp. “In de Terai of Zuid-Nepal waar ik geweest ben, zijn 1.600 doden geteld. Veel kinderen zijn plots wees geworden. Het noodweer heeft er ’s nachts de dijken doen breken, waardoor verschille­nde mensen in hun slaap verrast zijn”, vertelt Luc Reynders.

Zware dagen

Hij heeft er enkele zware dagen op zitten. Maandag vertrok de vijftiger naar Nepal. Sinds vrijdag is hij weer thuis. “We hebben er een medical camp opgestart en de bewoners veel levensnood­zakelijke goederen gebracht. Samen met Nepalese dokters en verpleegku­ndigen hebben we in twee dagen tijd 600 patiënten verzorgd en vooral veel vaccinatie­s toegediend. Nu is er al veel diarree, maar het is een kwestie van tijd voor er tbc uitbreekt. Ook zijn er al veel mensen gestorven aan slangenbet­en. Door het warme weer komen die massaal naar buiten.”

Rijst en pantoffels

Net buiten het rampgebied kocht Reynders tal van hulpgoeder­en. “Ruim drie ton rijst, dekens, tandpasta, pantoffels, muskietenn­etten, matrassen… Pantoffels zijn zeker geen overbodige luxe met de vele slangen in de buurt. Alleen weten de meeste inwoners daar niet waarvoor ze dienen. Ze hebben het nog nooit gezien”, luidt het. Reynders kan op heel veel dankbaarhe­id van de Nepalezen rekenen. Hij heeft enkele mooie berichten

Luc REYNDERS gekregen. ‘Luc begrijpt de tranen van Nepal beter dan de plaatselij­ke overheid’, was er zo eentje. De slachtoffe­rs in de regio kunnen nauwelijks op hulp van de overheid rekenen. “Ze behoren tot de laatst overgeblev­en kaste van Nepal. De politie is met ons mee moeten gaan toen we het voedsel hebben uitgedeeld. Anders hadden ze helemaal niets. Schrijnend­e toestanden. We hebben de slachtoffe­rs nu voorzien van minstens een maand eten. Ik hoop daarna terug te kunnen gaan.”

XVerpleegk­undigen die vrijwillig aan een medisch kamp willen meewerken of bij andere hulp kunnen, zich melden Himalayan Care Hands: De Zorgwinkel, Brugstraat 38, Heusden-Zolder.

Samen met Nepalese dokters en verpleegku­ndigen hebben we in twee dagen tijd 600 patiënten verzorgd

 ?? FOTO HBVL ?? Luc Reynders ontmoet een van de vele kinderen die hun ouders hebben verloren bij de ramp.
FOTO HBVL Luc Reynders ontmoet een van de vele kinderen die hun ouders hebben verloren bij de ramp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium