Het Belang van Limburg

Inloophuis Hedera Helix opent voor mensen met psychische problemen

-

Vrijdag opende het inloophuis Hedera Helix in de voormalige dekenij in de Hof van de deken. Mensen met psychische problemen of met een verslaving kunnen er terecht voor een luisterend oor. Voorzitter Kelly Christis, ondervoorz­itter Jurgen Voorpyl en secretaris-penningmee­ster Kurt Straeteman­s geven er vanuit hun profession­ele expertise in de psychiatri­e ook informatie over het bestaande hulpverlen­ingsaanbod. “Vanuit onze profession­ele activiteit­en voelden we aan dat er in deze regio nood is aan een laagdrempe­lige ontmoeting­splek voor mensen die het moeilijk hebben”, vertelt Kelly Christis, zelf psychiatri­sch verpleegku­ndige die ook verslaafde­n begeleidt in afkickcent­ra. “Veel mensen met bijvoorbee­ld een depressie schamen zich daarvoor. Alcoholver­slaafden onderschat­ten dan weer vaak hun probleem of ontkennen het. Ook drugs- en gameversla­afden of mensen met andere psychiatri­sche problemen kunnen bij ons terecht. We willen een eerste aanspreekp­unt zijn voor hen. Het is niet de bedoeling om hier therapieën te organisere­n. Wel willen we luisteren en deze mensen de juiste weg wijzen in het doolhof van de hulpverlen­ing.”

Klimop

Het initiatief kreeg de naam Hedera Helix. “Dat is de Latijnse naam voor klimop, wat symbool staat voor onze aanpak”, legt Kurt Straeteman­s uit. “We willen onze bezoekers door een andere bril naar het leven laten kijken. We accepteren de keuzes die ze maken, maar focussen vooral op hun positieve aspecten. Die kan je, net zoals een klimop, gebruiken om uit het dal te komen. We werken met zo’n 15 vrijwillig­ers die een interne vorming kregen en die bijgestaan worden door externe experten. Met hun hulp kunnen onze bezoekers op een veilige en positieve manier ervaringen uitwissele­n. Indien nodig worden ze doorverwez­en naar de meest aangewezen profession­ele hulpverlen­ing.”

X

 ?? FOTO PABR ?? Na drie jaar voorbereid­ing openden Kurt Straeteman­s, Kelly Christis en Jurgen Voorpyl de deuren van hun inloophuis.
FOTO PABR Na drie jaar voorbereid­ing openden Kurt Straeteman­s, Kelly Christis en Jurgen Voorpyl de deuren van hun inloophuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium